Türkiye, tüm dünyanın kekik ihtiyacının büyük bölümünü tek başına karşılıyor. Kekik ekim alanlarının yüzde 91,2’sine sahip olan Denizli ise bu alanda önemli yere sahip. 

Denizli'de 2000 yılında 1750 hektar olan kekik ekim alanları yıllar itibariyle katlanarak arttı. 2023 yılında Denizli’de 19 bin 714 ha alanda 26 bin 983 ton kekik üretimi gerçekleştirildi. Pamukkale, Güney, Çal, Buldan, Bekilli, Tavas ve Kale ilçeleri üretimin en yoğun yapıldığı yerler olarak ön plana çıkarken, Türkiye kekik ekim alanlarının yüzde 91,2’sine sahip olan Denizli, üretimin de yüzde 89.6’sını karşılıyor.

KEKİK TÜRÜNÜN GEN MERKEZİ

Dünyanın kekik ihtiyacının Denizli’den karşılandığını belirten Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar; “Ülkemiz birçok kekik türünün gen merkezi ve anavatanı konumundadır. Kültüre alınmadan önce ticareti yapılan kekiğin önemli bir kısmı Ege ve Akdeniz Bölgesinin kıyıya bakan yüksek kesimlerinden toplanarak ihracatı yapılmıştır" dedi.

Çınar, özellikle 2000’li yıllardan sonra bilyalı kekik olarak bilinen (Origanum onites L.) türünün Denizli’de tarla yetiştiriciliğine geçilmesi ile kekik üretimi ve ticaretinde önemli gelişmeler yaşandığını anlattı. Kentte yetiştiriciliği yapılan bu kekik türünün, 2021 yılında Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işareti alınarak ‘Denizli Kekiği’ olarak tescillendiğini dile getiren Çınar, "Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı bulunan kekik, ülkemizin tıbbi ve aromatik bitkiler dış ticareti içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir" diye konuştu.

Çınar dünyada kekik dış ticaret hacminin doğadan toplananlarla birlikte 25 bin ton civarında olduğunu, bunun yaklaşık yüzde 70-75’inin Türkiye tarafından karşılandığını kaydetti. Çınar "2023 yılında 16.966 ton kekik ve 68,5 ton kekik yağı ihracatından 55,2 milyon $ gelir elde edilmiştir. Bu verilere göre Dünya kekik üretimi ve ticaretinde Denizli ayrı bir yere sahiptir. İlimizde üretilen kekikler başta ABD, Almanya, İtalya, Kanada, Polonya, Hollanda, Fransa, Japonya ve Avustralya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilmektedir” diye konuştu.

Muhabir: İhlas Haber