
Pakistan Ordusu Servisler Arası Halkla İlişkiler Birimi (ISPR) Direktörü Korgeneral Ahmed Şerif Chaudhry tarafından yapılan açıklamada, Hindistan’ın toplamda 6 farklı noktadan gerçekleştirdiği 24 füze saldırısının tamamının sivil yerleşim alanlarını hedef aldığı bildirildi. Saldırılarda özellikle camilerin hedef alındığını vurgulayan Chaudhry, çevre yerleşim alanlarında da ciddi hasarın oluştuğunu kaydetti.
İKİ HİNT SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
Aynı açıklamada, Pakistan Hava Kuvvetleri'nin (PAF) Hindistan Hava Kuvvetleri’ne (IAF) ait iki savaş uçağını düşürdüğü doğrulandı. "Pakistan güçleri, hem karada hem de havada önemli başarılar elde etti. Hint saldırılarına karşılık verirken ciddi kayıplar verdirmeyi başardık" diyen Chaudhry, bölgede askeri hareketliliğin sürdüğünü belirtti.
Pakistan basını ise güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberlerinde, Pakistan’ın toplamda 5 Hint jetini ve 1 insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü ileri sürdü. Ayrıca, Pakistan tarafından fırlatılan bir füzenin, iki ülke arasındaki fiili sınır olan Kontrol Hattı’nda (LoC) yer alan bir Hint askeri mevzisini imha ettiği belirtildi.
SALDIRILARIN ARKA PLANI: "SİNDOOR OPERASYONU"
Hindistan’ın saldırıları, geçtiğimiz günlerde Pakistan hükümetinin, Hindistan’ın sınır ötesi bir askeri operasyon planladığına dair "güvenilir istihbarat" aldığını açıklamasının ardından geldi. İddialar, kısa süre içinde gerçeğe dönüştü. Hindistan Silahlı Kuvvetleri, saldırıların "Sindoor Operasyonu" adı altında gerçekleştirildiğini ve operasyonun hedefinde Pakistan'ın "terör altyapıları" olduğunu savundu.
Ancak İslamabad yönetimi, hedef alınan bölgelerin tamamen sivil yerleşim alanları olduğunu belirterek, Hindistan’ın açıklamalarını reddetti ve uluslararası topluma çağrıda bulunarak gerilimin tırmanmasını engelleyecek adımlar atılmasını istedi.
PAHALGAM SALDIRISI GERGİNLİĞİN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ
22 Nisan’da Hindistan’ın Cemmu Keşmir bölgesinde bulunan Pahalgam’da gerçekleştirilen bombalı saldırıda 26 sivilin yaşamını yitirmesi, iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden gerilimli bir zemine taşıdı. Yeni Delhi yönetimi, saldırının arkasında Pakistan’ın desteklediği grupların olduğunu iddia etti. Pakistan ise bu suçlamayı kesin bir dille reddetti.
Uzmanlar, Hindistan ile Pakistan arasında yaşanan son gelişmelerin, daha geniş çaplı bir çatışmaya dönüşme riski taşıdığı konusunda uyarıyor. İki ülke de nükleer silahlara sahip olması nedeniyle her tür askeri tırmanmanın bölge ve dünya açısından büyük riskler barındırdığına dikkat çekiliyor.
Pakistan’ın uluslararası kuruluşlara çağrı yaparak diplomatik baskıyı artırması beklenirken, bölgede tansiyonun kısa vadede düşeceğine dair bir işaret bulunmuyor.