Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Nedenlerini Araştırma Komisyonu, yaklaşık bin sayfalık kapsamlı raporunu tamamladı. Hazırlanan raporda, aile içi şiddet içermeyen anlaşmazlıklarda tarafların uzun süren mahkeme süreçlerinde yıpranmasının önüne geçmek amacıyla arabuluculuk sisteminin getirilmesi tavsiye edildi.

Komisyonun raporu, “Mevzuatın Güçlendirilmesi”, “Farkındalık ve Zihniyet Dönüşümü”, “Kurumsal Kapasite” gibi başlıklar altında 113 maddelik öneri ve tespiti içeriyor.

Aile Danışmanlığı, Çift Terapisi ve Boşanma Desteği Önerisi

Raporda ayrıca, boşanma sürecinde olan çiftlerin daha sağlıklı bir iletişim kurabilmesi amacıyla, hâkimin takdir yetkisi saklı kalmak kaydıyla, tarafların aile danışmanlığı, çift terapisi veya boşanma danışmanlığına yönlendirilmesi gerektiği belirtildi. Bu uygulamanın, özellikle çocukların psikolojik olarak daha az etkilenmesini sağlayacağı vurgulandı.

Yargı Sürecindeki Yıpranma Azalacak

Komisyon, şiddet barındırmayan aile içi anlaşmazlıklarda yargıya başvurmak yerine arabuluculuk sistemiyle çözüm yollarının aranmasının, hem yargı yükünü hafifleteceğini hem de tarafların duygusal ve sosyal açıdan daha az yıpranmasını sağlayacağını ifade etti.

9 Ana Başlıkta 113 Öneri

Rapor, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadelede bütüncül bir yaklaşım benimsiyor. Eğitim, medya, hukuk, sosyal hizmetler ve psikolojik destek gibi birçok alanda kapsamlı öneriler sunulurken, öneriler şu 9 başlık altında toplandı:

  1. Mevzuatın Güçlendirilmesi

  2. Farkındalık ve Zihniyet Dönüşümü

  3. Kurumsal Kapasitenin Artırılması

  4. Eğitimin Rolü

  5. Medya ve Dijital Platformlar

  6. Kadınların Ekonomik Güçlenmesi

  7. Şiddet Mağdurlarına Yönelik Destek

  8. Erkeklere Yönelik Önleyici Çalışmalar

  9. İzleme, Değerlendirme ve Koordinasyon

    25.05.2025’te Nikah Yoğunluğu: Çiftler Özel Tarih İçin Yarıştı 25.05.2025’te Nikah Yoğunluğu: Çiftler Özel Tarih İçin Yarıştı

Kaynak: Haber Merkezi