Taşkent Devlet Doğu Çalışmaları Üniversitesi ve Özbekistan Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Bakanlığı iş birliğiyle organize edilen ve Türkiye’den bir üniversitenin de paydaş olarak katıldığı “Modern Uluslararası İlişkilerde Orta Asya: İstikrar ve Kalkınma Perspektifleri” başlıklı konferans, hibrit formatta (çevrim içi ve yüz yüze) gerçekleştirildi. Etkinlik, Orta Asya’daki dönüşüm süreçlerini ve bu süreçlerin küresel etkilerini tartışmaya açmak amacıyla planlandı.
ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ AMAÇLANDI
Konferans, Orta Asya’nın tarihsel, siyasal ve ekonomik dönüşüm süreçlerini anlamaya yönelik çok paydaşlı akademik bir platform oluşturmayı hedefledi. Aynı zamanda bölgenin kalkınması ve istikrarı için uluslararası iş birliğinin artırılması yönünde akademik bir katkı sunmayı amaçladı.
ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI
Etkinliğe çeşitli ülkelerden akademisyenler, araştırmacılar ve uzmanlar katılırken, Türkiye’den katılan üniversitenin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Orbay da konferansın açılış oturumunda konuşma yaptı. Ayrıca, aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gonca Bayraktar Durgun da bildirisiyle etkinliğe akademik katkı sundu.
REKTÖR YARDIMCISI ORBAY'DAN BARIŞ VE İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
Konferansın açılış konuşmasında söz alan Prof. Dr. Metin Orbay, Orta Asya’nın tarih boyunca medeniyetlerin kesişim noktası olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Orta Asya’nın tarih boyunca medeniyetlerin kavşağı olduğunu ifade ederek, günümüzde her alanda yaşanan dönüşümlerin de dikkate alınarak bölgenin istikrar ve huzur içinde kalkınmasının tüm dünyayı ilgilendiren uluslararası bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Üniversitelerin barış, diyalog ve ortak geleceğin mimarları olduğunu belirten Orbay; konferansın ortak akıl ve iş birliğine katkı sağlamasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.”
ORTA ASYA'NIN DEMOKRATİKLEŞMESİ ELE ALINDI
Konferans kapsamında yapılan sunumlar arasında, Prof. Dr. Gonca Bayraktar Durgun’un “Regime Transition, Path Dependency and Complexities of Democratization in Central Asia” başlıklı bildirisi dikkat çekti. Durgun, sunumunda Orta Asya’daki rejim geçişleri, kurumsal süreklilik ve demokratikleşme sürecinin zorluklarını çok boyutlu bir yaklaşımla ele aldı.
Orta Asya’nın jeopolitik önemi, enerji kaynakları ve tarihi mirası nedeniyle uluslararası ilişkilerin merkezi alanlarından biri olarak kabul ediliyor. Bu bağlamda, düzenlenen konferans; bölgedeki gelişmeleri anlamak ve istikrarlı bir kalkınma süreci için ortak akademik aklı desteklemek açısından önemli bir platform olarak öne çıktı.