Söz konusu jetonlar, “Jeton Langırt Jetonu & 2/1 Oto Yıkama Jetonu” adı altında çeşitli e-ticaret sitelerinde ve platformlarda toptan olarak satılıyor. Paket halinde 100 veya 200 adetlik olarak temin edilebilen bu jetonlar, gerçeklerine oldukça benzediği için makinelerde de sorunsuz şekilde çalışıyor.
ÇOK DAHA UCUZA MAL OLUYOR
Gerçek bir jetonun fiyatı 45 ila 60 TL arasında değişirken, internetten alınabilen sahte jetonlar 100’lü paket halinde 650 TL’ye satılıyor. Bu da kullanıcı başına bir oto yıkama için yaklaşık 6,5 TL ödemeye denk geliyor. Bu fark, bazı kullanıcıları sahte jetonlara yönlendiriyor.
GELİRİNİ BU SİSTEMLERDEN SAĞLAYAN İŞLETMELER ZARARDA
Jetonlu sistemlerin maliyetini düşürmek isteyen bazı bireyler, oto yıkama ve eğlence makinelerini daha ucuza kullanmak adına sahte jetonlara yöneliyor. Bu durum, özellikle gelirini bu sistemlerden sağlayan işletmeleri doğrudan zarara uğratıyor.
SOSYAL MEDYADA TEPKİ BÜYÜYOR
Sahte jeton kullanımının yayılması, sosyal medyada büyük tepki topladı. Kullanıcılar arasında bu yöntemi açıkça eleştirenler çoğunluktaydı. Bazı kullanıcı yorumları şu şekilde:
“Çözümü bu mu peki, çözümü dolandırıcılık mı, hırsızlık mı?”
“Su adamın, cihaz adamın, içine koyduğu şampuan adamın. Araba yıkamak sanki hayati ihtiyaç. Bunun bir tık üstü sahte para zaten.”
HUKUKİ BOYUTU NE?
Sahte jeton kullanımı, TCK kapsamında “nitelikli dolandırıcılık” veya “haksız kazanç” olarak değerlendirilebilecek bir fiil sayılıyor. Ayrıca, makine sahipleri bu durumdan zarar gördüğü için, kullanıcılar hakkında hukuki süreç başlatılabilir.