Ekol TV’de yayımlanan Az Önce Konuştum programına konuk olan Üşümezsoy, özellikle Mudanya ve Silivri açıklarındaki fay hatlarına dikkat çekti. Uzman isim, bölgede “deprem fırtınası” yaşandığını belirterek, korkulan büyük İstanbul depreminin sanıldığı kadar güçlü olmayabileceğini vurguladı.
MUDANYA’DAKİ DEPREMLER: "SÜREKLİ TEKRARLAYAN DEPREM FIRTINALARI"
Üşümezsoy, Bandırma ile Sarıköy arasındaki fay hattına dikkat çekerek, burada 7’nin üzerinde bir deprem olasılığı bulunduğunu söyledi. Ancak bu depremin “Marmara’yı yıkmaz” ifadesini kullanan Üşümezsoy, olası bir sarsıntının daha çok Bandırma, Bursa ve Çanakkale illerini etkileyeceğini kaydetti.
“DAHA ÖNCE UYARMIŞTIM”
Geçmişte Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem hakkında da konuşan Üşümezsoy, bu sarsıntıyı önceden öngördüğünü belirtti. Konum, derinlik ve büyüklük tahminlerini daha önce kitaplarında yayınladığını hatırlatarak, “Silivri’de olacak depremi ilk söyleyen benim” dedi.
MARMARA'DA BOYDAN BOYA TEK FAY YOK
Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmara Denizi’nde tek parça, boydan boya uzanan bir fay hattı bulunmadığını belirtti. 1999’daki İzmit ve 1912’deki Şarköy depremlerini hatırlatan Üşümezsoy, Marmara’daki fayların parçalardan oluştuğunu ve her bir segmentin kendi içinde kırıldığını ifade etti.
“İKİ FAY BİRDEN KIRILSA BİLE 7’LİK DEPREM ÜRETMEZ”
Uzun süredir savunduğu modele göre Marmara Denizi’nde iki ana segment olduğunu belirten Üşümezsoy, bu faylardan birinin Silivri ile Kumburgaz arasında, diğerinin ise Büyükçekmece ile Yeşilköy arasında bulunduğunu aktardı. Her iki fayın birlikte kırılsa dahi en fazla 6.5 büyüklüğünde deprem üretileceğini savundu.
“KUMBURGAZ FAYINDA STRES TÜKENDİ”
Son depremlerle birlikte Kumburgaz fay hattındaki stresin büyük ölçüde boşaldığını söyleyen Üşümezsoy, bu nedenle bölgede kısa vadede büyük bir deprem beklemediğini dile getirdi. 6.2 ve ardından gelen 5.9’luk depremlerin bu hattaki enerji birikimini önemli ölçüde azalttığını vurguladı.
"7.8’LİK DEPREM İÇİN 350 KİLOMETRE FAY GEREKİR"
Üşümezsoy, bazı uzmanların Marmara Denizi’nde 7.8 ya da 8.1 büyüklüğünde bir deprem beklentisine de karşı çıktı. Bu şiddette bir deprem için en az 350-400 kilometrelik bir fay uzunluğuna ihtiyaç olduğunu belirten uzman, Marmara’da ise en fazla 150 kilometrelik bir fay bulunduğunu söyledi.
"1509 DEPREMİ BİLE ABARTILDI"
Tarihi 1509 depremine dair yapılan yorumları da değerlendiren Üşümezsoy, dünyaca tanınmış bilim insanlarının bu depremin büyüklüğüne dair şüpheleri olduğunu ifade etti. Empire College’dan Nicholas Ambresey’in 1509 depreminin etkilerini araştırdığını hatırlatan Üşümezsoy, “Eğer o büyüklükte bir deprem olsaydı Galata Kulesi ve Rumeli Hisarı ayakta kalamazdı” dedi.