Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, yapay zekâ destekli ses klonlama teknolojisinin dolandırıcılıkta kullanılmasına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Darıcı, yalnızca 3-4 saniyelik bir ses kaydı ile kişilerin seslerinin gerçeklerinden ayırt edilemeyecek şekilde taklit edilebildiğini belirtti.
SESİNİZ TAKLİT EDİLEREK DOLANDIRILABİLİRSİNİZ
Doç. Dr. Darıcı, kısa ses kayıtlarının yapay zekâ uygulamaları aracılığıyla klonlanabildiğini ve bu klonlanmış seslerin dolandırıcılık girişimlerinde kullanılabildiğini ifade etti. Özellikle tanıdık birinden geldiği sanılan sesli mesajların, bireylerin maddi ve manevi zararlar yaşamasına yol açabildiğini vurgulayan Darıcı, şu ifadeleri kullandı:
“Yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte ses klonlamada ciddi bir artış meydana geldi. 3-4 saniyelik bir ses kaydı gerçeğinden ayırt edilemeyecek bir şekilde klonlanabiliyor. Bu da dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor. Vatandaşlar, sevdiklerinden geldiğini düşündükleri sesli mesajlarla kandırılabiliyor.”
"KENDİ ARANIZDA ŞİFRE BELİRLEYİN"
Doç. Dr. Darıcı, dolandırıcılığa karşı basit ama etkili bir önlem önerisinde bulundu. Darıcı, kişiler arası özel bir şifre belirlemek, bu şifrenin karşılıklı iletişim sırasında kullanılması, klonlanmış sesin gerçek kişiyle ayırt edilmesini sağlayabilir diyerek tavsiyelerde bulundu.
SADECE SES DEĞİL, GÖRÜNTÜ DE TAKLİT EDİLİYOR
Ses klonlama ile sınırlı kalmayan tehdit, aynı zamanda ‘deepfake’ teknolojisi ile görsel taklitçiliğe de evriliyor. Darıcı, ünlü kişilerin seslerinin ve görüntülerinin izinsiz olarak klonlanarak sahte reklamlar ve videolar üretildiğini söyledi. Bu durumun hem kişilik haklarına saldırı hem de kamuoyunun yanlış yönlendirilmesine neden olabileceğini belirtti.
SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTIĞINIZ VERİLERE DİKKAT!
Darıcı, sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımların büyük risk taşıdığına dikkat çekerek, kişisel verilerin bilinçsizce paylaşılmasının bu tür saldırılara zemin hazırladığını ifade ederek,
“Sosyal medyada paylaştığınız ses kayıtları, görüntüler ve kişisel bilgiler kötü niyetli kişilerce kullanılabilir. Özellikle sesli paylaşımlarınız, ses klonlama yazılımları için ham madde görevi görüyor. Dikkatli olun.” şeklinde konuştu.