Devlet Memurları Sendikası Genel Başkanı Tuncay Cengiz, Ankara’da düzenlenen basın toplantısında 8’inci Dönem Toplu Sözleşme taleplerini kamuoyuna açıkladı. Cengiz, memur ve emeklilerin beklentilerinin sadece enflasyon farkı almakla sınırlı kalmadığını vurguladı. “Biz artık sadece bir enflasyon farkı almaktan bıktık” diyen Cengiz, taleplerini detaylandırdı.
“Devlet Memurları Konfederasyonu Türkiye’nin En Büyük 5’inci Konfederasyonu Oldu”
Konfederasyonun kuruluşundan ve hızlı büyümesinden bahseden Cengiz, “Devlet Memurları Konfederasyonu, 8 ayrı sendikanın bir araya gelmesiyle Aralık 2023’te kuruldu. 2024 ve 2025 üye sayımlarına göre Türkiye’nin en büyük 5’inci konfederasyonu olduk. Türkiye’nin en büyük konfederasyonu olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Memur Maaşlarına 2026 ve 2027 Yıllarında Yüzde 25-30 Zam ve Enflasyon Farkı Uygulanmalı”
Genel mali talepler konusunda Cengiz, mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde ilave ödemelere ilişkin göstergenin artırılması gerektiğini belirtti. Memur maaşlarına 2026 ve 2027 yıllarında hem enflasyon farklarının hem de yüzde 25-30 oranlarındaki zamların uygulanmasının öncelikli talep olduğunu açıkladı. Ayrıca, “Memurların mali haklarını düzenleyen mevzuat baştan sona yeniden düzenlenmeli, özel hizmet tazminatı ve yan ödeme puanları yüzde 30 artırılmalıdır” diye vurguladı. Vergi diliminin yüzde 15 olarak sabitlenmesini, emekli maaşı bağlama oranlarının yeniden düzenlenmesini ve emekli ikramiyelerinin TOKİ sosyal konut standartlarında taban ikramiye uygulamasına geçirilmesini istedi. Memurlara yılda dört kez net bir maaş tutarında bayram ikramiyesi verilmesini talep etti.
“Aile Yardımları ve Sosyal Haklar Gerçekçi Rakamlarla Düzenlenmeli”
Sosyal yardımlarda 2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesiyle aile yardımı 10.000 TL, çocuk yardımı her çocuk için 5.000 TL, doğum yardımı 20.000 TL ve ölüm yardımı 40.000 TL olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Cengiz, “Aile ve çocuk yardımları emeklilikte de devam ettirilmelidir” dedi. Ayrıca, memurlara kooperatifleşmeyi teşvik etmek amacıyla konut edindirme yardımı yapılması gerektiğini söyledi.
“Büyükşehir Tazminatı ve Fazla Çalışma Ücretleri Yeniden Düzenlenmeli”
Büyükşehirlerde görev yapan memurlara, 15.000 gösterge rakamı üzerinden hesaplanacak Büyükşehir Tazminatı ödenmesini, fazla çalışma ücretlerinin memur maaş katsayısına göre yeniden belirlenmesini ve giyecek yardımının piyasa koşullarına uygun nakdi ödeme esasına göre düzenlenmesini istedi. Ücretsiz öğle yemeği verilmesi ya da yemek maliyetinin maaşlara dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Tayın bedeli katsayısının artırılması, banka maaş promosyonlarının yükseltilmesi, lojman tazminatlarının yeniden düzenlenmesi, servis hizmeti verilemeyen yerlerde toplu taşıma kartı verilmesi gibi talepleri dile getirdi.
“3600 Ek Gösterge Tüm Memurlara Verilmeli”
Çalışma hayatına yönelik olarak ise, “Birinci dereceye gelmiş tüm memurlara herhangi bir şart olmaksızın 3600 ek gösterge verilmelidir” diyen Cengiz, Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nın kaldırılması ve personelin uygun hizmet sınıflarına aktarılması gerektiğini ifade etti. Sözleşmeli personelin kadroya geçiş süresinin kısaltılması, kamu personel alımlarındaki kısıtlamaların kaldırılması, 657 sayılı Kanun’un baştan sona yeniden düzenlenmesi ve performans sisteminin iş güvencesiyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Görevde yükselme mülakatlarının kaldırılarak sınavların ÖSYM tarafından yapılmasını, disiplin affı getirilmesini, kariyer uzmanlıklarında merkez-taşra ayrımının kaldırılmasını, mühendislerin mali haklarının artırılmasını, sağlık çalışanlarının haklarının eşitlenmesini ve koruma güvenlik görevlilerinin statülerinin iyileştirilmesini istedi. Ayrıca, kamu araçlarına kasko yaptırılması, 10 yılını dolduran memurlara yeşil pasaport verilmesi, engelli personelin kamu konutlarından faydalanma süresinin artırılması ve memurların izin hakları konusunda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getirdi.
“Toplu Sözleşmeden Beklentimiz Artık Sadece Enflasyon Farkı Değil”
Toplu sözleşmeden beklentilerini tekrar eden Cengiz, “Biz artık sadece bir enflasyon farkı almaktan bıktık. Açlık sınırının altında kalan emekli maaşları ve maaş tabanlarına seyyanen zam yapılmalı” dedi. Ayrıca, “Bayram ikramiyesi almayan tek kesimiz. Bayram ikramiyesi verilmelidir. Doğum, ölüm, aile ve çocuk yardımları gerçekçi ve yüksek rakamlara çıkarılmalı” diye ekledi. Büyükşehir tazminatı ile lojman tazminatının yaşam koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
“Söz Verilen 3600 Ek Gösterge ve Diğer Haklar Yerine Getirilmeli”
Cengiz, 3600 ek gösterge sözünün tutulmasını, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılmasını, kariyer mesleklerde merkez-taşra ayrımının kaldırılmasını, mühendislik meslek kanunu çıkarılmasını ve mali hakların iyileştirilmesini talep etti. Hizmet sınıflarına göre farklı mali hak sorunlarının çözülmesini, sözleşmeli personel, yurt dışı çalışanları ve geçmişte hakları gasp edilen personelin sorunlarının toplu sözleşmede ele alınmasını beklediklerini aktardı.
“Toplu Sözleşme Masasına Oturacak Sendikalara Uyarımız Var”
Hükümetle toplu sözleşme masasına oturacak olan Memur-Sen ve Kamu-Sen konfederasyonlarına da uyarıda bulunan Cengiz, “O masadan kalkmayın, sonuna kadar mücadele edin. Eğer etmeyecekseniz yol yakınken çekilin, biz oturalım” dedi. Ağustos ayının bu açıdan çok sıcak geçeceğini belirten Cengiz, 1 Ağustos’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplu sözleşme sürecinin başlamasıyla birlikte basın açıklaması ve nöbet eylemi yapacaklarını, taleplerin karşılanması için var güçleriyle mücadele edeceklerini ifade etti.