TRT Radyosu'nun İlk Anonsunun Üzerinden 98 Yıl Geçti

TRT Radyosu, Türkiye'de ilk kez 6 Mayıs 1927'de yaptığı yayınla radyo yayıncılığı serüvenini başlattı. O tarihten bu yana geçen 98 yılda, radyo; haberin, müziğin, eğitimin ve hayatın ayrılmaz bir parçası olmaya devam etti. Bu özel gün dolayısıyla Uluslararası Radyocular Birliği (IRU) ve Radyo Evi Derneği (RADEV) Başkanı Yusuf Erbaş (By SEMPATİK), Ankara Net Haber muhabiri Cansel Yıldız’a açıklamalarda bulundu.

“Radyo Hiçbir Zaman Ölmez”

Radyo Günü vesilesiyle konuşan Yusuf Erbaş, radyonun teknolojik gelişmelere rağmen yaşamaya devam ettiğini şu sözlerle vurguladı:

6 Mayıs'ta İstanbul'da Sirkeci postanesinin alt katında başlayan Türkiye'deki radyo yayıncılık hayatı, bugün teknolojinin tüm gelişmelerine rağmen insanlara en hızlı, en kolay, en maliyetsiz şekilde haber alma özgürlüğü ve sırdaş olma pozisyonunu koruyor. Radyo hiçbir zaman ölmez.

Erbaş, geçmişte de teknolojik gelişmeler karşısında radyonun hep varlığını sürdürdüğünü hatırlattı:

“MP3 çıktığında da aynı şey söylenmişti. CD'ler, bilgisayar müzik kayıtları, dijital platformlar çıktığında da… Ama ne olursa olsun sanatçıların radyoya, insanların radyoya, bilginin radyoya ihtiyacı var.”

Genç sanatçı Başkent’te ilk sergisini açmaya hazırlanıyor Genç sanatçı Başkent’te ilk sergisini açmaya hazırlanıyor

Yusuf Erbaş Radyo Evi

“Radyo Hayatın Eğitim Okuludur”

Radyonun yalnızca bir iletişim aracı olmadığını ifade eden Yusuf Erbaş, radyonun aynı zamanda bir eğitim platformu olduğunu belirtti:

“Biz her zaman söylüyoruz: Radyo hayatın bir eğitim okuludur. O yüzden her gün kendimizi geliştirip, her gün kendimize bir şeyler öğrenmek için hem radyoyu dinliyoruz, hem de radyoyla birlikte yol arkadaşlığı yapıyoruz.Bu bağlamda her zamanki gibi söylüyoruz: Radyo sırdaştır. Sırdaşsız kalmayalım. Tüm meslektaşlarımızın Radyo Günü’nü kutluyoruz. Çünkü Radyo Günü, çok önemli bir meslek günüdür.”

Radyo Gunu Ankara Net Haber Trt

“Afet Zamanlarında Radyo Hayati Öneme Sahiptir”

Yusuf Erbaş, doğal afetler ve kriz anlarında radyonun sahip olduğu önemi de vurguladı. Deprem, savaş ve internet kesintileri gibi durumlarda radyonun iletişim kurabilmek için en güvenilir yol olduğunu ifade etti:

Savaş halinde, deprem halinde, afetlerde ulaşılması en kolay yayın aracıdır radyo. Yayınlar kopsa bile, uydu vesilesiyle, bir kalem pil aracılığıyla ya da bir telefonun radyo frekansına bağlanarak radyodan haber alabiliyorsunuz.”

“Deprem gibi afetlerde, ‘Son durum nedir?’, ‘Toplanma yeri neresi?’ gibi kritik sorulara yanıt verebilmek için devletin vatandaşlarına sesini en hızlı ve en güvenilir şekilde duyurabildiği medya aracı yine radyodur.

Kaynak: Cansel Yıldız