Keneler, kan emerek beslendikleri sırada insanlara birçok hastalık bulaştırabiliyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Türkiye’de ilk kez 2002 yılında görülmeye başlandı. KKKA hastalığı, çoğunlukla kene ısırması yoluyla insanlara bulaşırken, bu virüsü taşıyan hayvanlar hastalık belirtisi göstermeseler de bulaş zincirinin bir parçası olabiliyor.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtileri genellikle ani başlayan ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, iştahsızlık, bulantı, kusma ve ishal gibi semptomlarla kendini gösteriyor. Bazı vakalarda burun ve cilt altı kanamaları gibi ciddi bulgular da görülebiliyor.

072

TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRÜ UYARDI

Tarım ve Orman İl Müdürü Şakir Çınar, özellikle yaz aylarında kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“İlimizin göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunması, KKKA’nın yayılma ihtimalini artırıyor. Kenelerin doğada tamamen yok edilmesi mümkün değil. Bu nedenle hastalıktan korunmak için en etkili yol, kişisel tedbirler almak. Vatandaşlarımızın doğa gezilerinde, kırsal alanlarda ve hayvancılıkla uğraşırken dikkatli olmaları büyük önem taşıyor.”

Çınar, kene ısırıklarına karşı 10 gün boyunca belirtilerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kene tarafından ısırılan bir kişi; ateş, halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal gibi şikâyetlerden birini dahi yaşarsa, mutlaka zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Erken teşhis, hayati önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE EN SIK GÖRÜLDÜĞÜ BÖLGELER ORTA VE DOĞU ANADOLU

Türkiye genelinde Tokat, Sivas, Çorum, Amasya, Erzurum ve çevresi, KKKA vakalarının en sık raporlandığı bölgeler arasında yer alıyor. Ancak yetkililer, diğer bölgelerde de yaz aylarında riskin arttığını ve tüm vatandaşların temkinli davranması gerektiğini ifade ediyor.

Aw460096 02

En çok pestisit kalıntısı içeren o meyve ve sebzeler! Riskli ürünler açıklandı En çok pestisit kalıntısı içeren o meyve ve sebzeler! Riskli ürünler açıklandı

KİŞİSEL KORUNMA YÖNTEMLERİ NELER?

Uzmanlar, kenelerden korunmak için şu önlemlerin alınmasını öneriyor:

-Kırsal alanlara gidilirken açık renkli ve uzun kollu kıyafetler tercih edilmeli
-Pantolon paçaları çorap içine alınmalı, baş bölgesi şapka ile korunmalı
-Dışarıdan dönüldüğünde vücut detaylıca kene yönünden kontrol edilmeli
-Kene vücuda yapıştıysa, sağlık kuruluşuna başvurarak çıkartılması sağlanmalı
-Keneler kesinlikle çıplak elle çıkarılmamalı ve ezilmemeli

Kaynak: İHA