Ankara Üniversitesi, Ankara Kalkınma Ajansı ve Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilecek “Geleneksel Ankara Yemekleri Dijital Kütüphanesi” projesi için protokol imzalandı. Dijital kütüphane ile kentin mutfak kültürüne ait özgün tarifler, gastronomi tarihi ve yeme içme adabı dijital arşivle geleceğe taşınacak.

“Ankara Yemek Açısından Zengin Bir Mutfağa Sahip”

Protokol imza töreninde konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara’nın mutfak açısından önemli bir kültürel mirasa sahip olduğunu belirtti. Ünüvar, “Ankara’nın pek çok yönüyle çok zengin bir şehir olduğuna” vurgu yaparak şunları söyledi:

“Aynı zamanda o zenginliğini çok fazla kamuoyu ile paylaşmayan da bir şehir. Bu zenginliklerden bir tanesi de Ankara yemekleri. Ankara, yemek açısından zengin bir mutfağa sahip. Coğrafi işareti olan mutfak ürünlerine baktığımız zaman çok ciddi bir yekûn teşkil ediyor.”

Ankara Üniversitesi’nin fakülteleri ve meslek yüksekokullarıyla kente yayılmış büyük bir yapı olduğunu ifade eden Ünüvar, gastronomi alanındaki akademik birikimlerine dikkat çekti:

“Beypazarı’nda da gastronomi bölümümüz var. Ve orada çok yetkin arkadaşlarımız var. Biz, Ankara Üniversitesi olarak Ankara’yı tanıtan böyle bir işin içinde olmaktan çok mutluyuz.”

“Ankara’nın Gastronomi Kültürünü Ortaya Çıkarmış Olacağız”

Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Erhan Karakaya, Ankara’nın tarihi kadar yemek kültürünün de köklü olduğunu belirterek, bu alanda dijital kütüphane projesinin büyük önem taşıdığını ifade etti:

“İnşallah bu çalışma vesilesiyle hem Ankara Üniversitemizin hem Kalkınma Ajansımızın hem de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün desteğiyle Ankara’nın gastronomi tarihini, kültürünü ve envanterini ortaya çıkarmış olacağız.”

Karakaya ayrıca saha çalışmaları hakkında bilgi vererek şunları kaydetti:

“Saha araştırmalarını tamamladık ve 25 ilçede 350’ye yakın ürün bulduk. Bu da bizi heyecanlandırdı. Böylesine kıymetli bir desteği alarak bunu açığa çıkarmak bizi ziyadesiyle memnun edecek. İnşallah hayırlı bir sonuç alırız.”

Ankara Yemekleri Aü

“Ankara’nın Gastronomi Zenginliğinin Farkındayız”

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Duhan Kalkan, turizmde gastronominin önemine dikkat çekerek Ankara'nın bu alandaki potansiyelini şu sözlerle anlattı:

“Ankara Kalkınma Ajansı olarak kısa bir süre önce Ankara müzikleri ile alakalı çok güzel bir projeyi hayata geçirdik. Lansmanını da yakın zamanda yapacağız. Tabii ki müzik kültürü önemli ama turizmde en kıymetli hususlardan birisi gastronomi. Bunun bilincindeyiz. Yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde de Ankara’nın çok ciddi bir gastronomi kültürüne ve zenginliğine sahip olduğunu biliyoruz.”

Kalkan ayrıca kültürel mirasın korunmasının kalkınma için vazgeçilmez olduğunu ifade etti:

“Kalkınma sadece fabrikalar, iş, işçi, teknoloji ile değil, aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş değerlerin geçmişten geleceğe sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasıyla da gerçekleşir.”

Kültür elçiliği misyonuna da değinen Kalkan, şu sözlerle konuşmasını tamamladı:

Müzik Akademisyenleri Ankara'da Ezginin Kimliğini Tartıştı Müzik Akademisyenleri Ankara'da Ezginin Kimliğini Tartıştı

“Ankara’da seymenlerin bir etkinliğe başlarken ‘Biz geçmişten geleceğe kültür elçisiyiz’ ifadesini kullandıklarını anımsıyorum. Ankara Kalkınma Ajansı olarak hedeflediğimiz noktalardan bir tanesi de bu. Kültür elçisi olabilmek.”

Geleneksel Ankara Yemekleri Dijitall KütüphaneGeleneksel Tarifler Dijital Ortama Aktarılacak

İmza töreninde “Geleneksel Ankara Yemekleri Dijital Kütüphanesi” projesine ilişkin iş birliği protokolü; Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet ÜnüvarAnkara İl Kültür ve Turizm Müdürü Erhan Karakaya ve Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Duhan Kalkan tarafından imzalandı.

Proje kapsamında, geleneksel Ankara yemeklerinin tanıtılması ve tarihçesinin aktarılması, derlemeler yoluyla elde edilen orijinal tariflerin toplanması, profesyonel reçetelerin oluşturulması ve tüm bu içeriğin dijital arşive dönüştürülmesi hedefleniyor.

Kaynak: Cansel Yıldız