Genetik özellikler, ebeveynlerden çocuklara aktarılan DNA'lar aracılığıyla belirlenir ve hem anneden hem de babadan alınan genetik materyaller, bireylerin biyolojik ve fiziksel gelişimini şekillendirir. Ancak, bazı özellikler özellikle babadan geçer.
DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ >>>>
Genetik özellikler, ebeveynlerden çocuklara aktarılan DNA'lar aracılığıyla belirlenir ve hem anneden hem de babadan alınan genetik materyaller, bireylerin biyolojik ve fiziksel gelişimini şekillendirir. Ancak, bazı özellikler özellikle babadan geçer. Bu özelliklerin genetik mirasın karmaşıklığı içinde önemli bir rol oynadığı ve bireylerin genetik profillerini değerlendirmelerine yardımcı olduğu bilinmektedir. İşte babadan geçen beş genetik özellik:
1. Biyolojik Cinsiyet:
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Robyn Horsager-Boehrer’a göre, çocuğun cinsiyeti babanın genetiğine daha fazla bağlıdır. Babanın X ve Y kromozomlarının birleşimi, çocuğun cinsiyetini belirler. Erkeğin X kromozomu kız, Y kromozomu ise erkek çocuğunu oluşturur. Genetik faktörler veya spermdeki X ve Y kromozomlarının oranı, cinsiyet oranını etkileyebilir.
2. Boy Uzunluğu:
Boston Çocuk Hastanesi ve Broad Enstitüsü'nden genetikçi Joel Hirschhorn’a göre, boy uzunluğunun belirlenmesinde 700'den fazla genetik değişken rol oynar. Araştırmalar, babanın genlerinin çocuğun boy uzunluğunu belirlemede daha büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
3. Yaşlı Babalardan Geçen Mental Hastalıklar:
Queensland Beyin Enstitüsü'nde doktor Jacob Gratten ve ekibi, yaşa bağlı mutasyonların yaşlı babalardan doğan çocuklarda artan akıl hastalığı riskinin yalnızca yüzde 10 ile yüzde 20'sini açıkladığını bulmuştur. Bu, yaşlı babaların çocuklarında mental hastalık riskinin genetik olarak geçebileceğini gösterir.
4. Çarpık Dişler:
Amerikan Fiziksel Antropoloji Dergisi'nde yayımlanan araştırmalar, diş boyutu, çene boyutu ve diş şeklinin genetik olduğunu belirtmektedir. Natüropatik doktor Jennifer Stagg, baba tarafından aktarılan genlerin çarpık dişlerin oluşumunda daha baskın olduğunu ifade etmektedir.
5. Yağ Oluşumu:
Vücutta iki tip yağ hücresi bulunur: Kahverengi yağ ve beyaz yağ. Kahverengi yağ, kalorilerin yakılmasından ve vücut sıcaklığının korunmasından sorumludur, beyaz yağ ise fazla enerjiyi depolar. Babadan geçen genetik özelliklerin, vücuttaki yağ dağılımını etkileyebileceği belirtilmektedir.