Sarı kantaron bitksi, dünyadaki ılıman ve tropik iklim bölgelerinde kendiliğinden yetişir. Uzunluğu 70-90 santimetreye kadar çıkan bitki, çok dallanan kökleri ile kendi familyasındaki bitkilerden ayrılır. Türkiye’de başta Ege Bölgesi ve Akdeniz olmak üzere iç bölgelerde de yetişir.


Sarı kantaron yağı, sarı kantaron bitkisinin çiçek ve yapraklarından elde edilir. Biyoflavonoidler, antioksidanlar, hiperisin ve hiperforin dahil birçok aktif madde içeren bu doğal yağ, birçok  sağlık sorununa iyi gelir.

Araştırmalar, sarı kantaron yağının güneş yanıkları, yaralar, cilt üzerindeki yüzeysel morluklara iyi geldiğini ortaya koyuyor. Ayrıca ülser gibi mide bağırsak sorunlarında da kullanılıyor.


Yağın, yara iyileştirici ve ağrı kesici etkisi de bulunuyor. Özellikle piyasada satılan preparatlarının ise siyatiğe ve zehirli hayvan ısırıklarına iyi geldiği söyleniyor.


Eski çağlarda sarı kantaron yağı akciğer, mide, barsak, böbrek ve idrar yollarının kronik hastalıklarında, gece idrarını kaçıran çocukların tedavisinde ve antimikrobiyel olarak kullanılmıştır.


Nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Halk arasında başağrısı, hidrofobi, menopoz, hipokondriyazis, nevralji, koksalji, tetani, paraliz ve spatik paraliz ile boyun tutulması, omurilik hastalıkları, spinal konvülziyon, spinal irritasyon gibi bazı nörolojik rahatsızlıklarda da kullanılır.


Ancak sarı kantaron yağının ağır hastalıkların tedavisinde kullanılmaması gerekir.

Sarı kantaron yağının faydaları şöyle sıralanabilir: 



  1. Depresyona bağlı belirtilerin hafiflemesini sağlar. Hafif ve orta dereceli depresyon tedavileri için kullanılabilir.

  2. Kaygıyı azaltarak rahatlama sağlar. Vücudu gevşetici etkisi olduğu için kaygı belirtilerini azaltarak atakların önüne geçer.

  3. Menopoza bağlı belirtilerinin azalmasına yol açar. Menopozun belirtilerinden olan sıcak basmasın sorununu ortadan kaldıran sarı kantaron yağı, bu dönemde ortaya çıkan duygu durumların düzeltilmesine yardımcı olur.

  4. Adet öncesi sendromu (PMS) sancılarını hafifletmekte ve kan sulandırma gibi yan etkiler gösterir.

  5. Mevsimsel duygu durum bozukluğu yaşayanların kaygısını azaltır.

  6. Sigara bırakma konusunda yardımcı olur.

  7. Viral enfeksiyonların tedavisinde doğal bir ilaç olarak kullanılır.

  8. Cildin nemlendirilmesini sağlar ve cildi güneşin zararlı ışınlarından korur.

  9. Mide rahatsızlıklarında kullanılır. 

  10. Migren, baş ağrısı ve siyatiğe iyi geldiği düşünülür.

Yaralar üzerine uygulanacak sarı kantaron yağı şu şekilde kullanılır:


Ciltte meydana gelen yanık, yara, sıyrık, güneş yanıkları ve sezaryen yaralarına 8-10 damla kadar kantaron yağı sürülür ve yağ masaj yaparak uygulanır.


Mide ve sindirim sistemi için ise kantaron yağının kullanım şöyledir:


Aç karnına sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa 1 tatlı kaşığı (10 ml) içilmesi önerilir. Böylece mide koruyucu etki gösteren sarı kantaron yağı, mide ülserini tedavi etmeye destek olur.

Sarı kantaron yağı elde etmek için birkaç yöntem vardır. En yaygın olan yöntem şöyledir:


100 gr taze ya da kuru kantaron çiçeği hafifçe ezilir ve 250 gr zeytinyağı olan cam bir kavanoza eklenir. Kavanoz, 30 gün boyunca ara sıra çalkalanarak güneşte bırakılır. Bitkinin içinde bulunduğu yağ, 30 gün sonunda süzülür. Taze sarı kantaron çiçeği kullanılırsa yağ kırmızı, kuru çiçekler kullanılırsa yağın rengi sarı olacaktır.  Etki olarak ikisi de aynı özelliklere sahiptir.