DÜNYA ŞOK İÇİNDE


Hindistan ve Pakistan sınırlarında yer alan Hunza vadisinde yaşayan Hunza Türklerinin tamamının Müslüman olduğu bilinmektedir. Bu halkın ortalama 120 yaşına kadar yaşadıkları öngörülse de 165 yaşına kadar yaşayan insanların da çoğunlukta olduğu söylenmektedir.

BAĞIŞIKLIKLARI ÇOK GÜÇLÜ


Geçmişten günümüze kadar geçen sürede tek bir kanser vakası bile görülmemiş bu toplulukta; grip, soğuk algınlığı gibi basit sayılabilecek hastalıklar bile görülmüyor. 

KADINLAR 70 YAŞINA KADAR HAMİLE KALABİLİYOR


Uzun yaşamaları bir yana insan biyolojisine bile uymayacak şekilde 70 yaşında bile hamile kalabildikleri görünen Hunza Türk'ü kadınlarının biyolojisi hakkında tıp dünyası bile henüz bir açıklama yapamadı.

JEOLOJİK KONUMU MUHTEŞEM


Hunza Türkleri, yaşadıkları Hunza Vadisi'nin deniz seviyesinden 6 bin metre kadar yukarda yer almasıyla dağlardan gelen yüksek oksijeni direk soluyorlar. Üstelik burada her şey organik ve tertemiz...

YALNIZCA KENDİ ÜRETTİKLERİ BESİNLERLE BESLENİYORLAR


Özellikle kendi üretimleri olan meyve ve sebzeyle beslenen bu halkın, aynı zamanda baharatlı et yemekleri de vazgeçilmezlerindendir. Türkiye'de yetişmeyen büyükbaş hayvanı yak, temel besin kaynaklarından olsa da koyun ve dağ keçisi de burada sıklıkla tüketilmektedir.


"BİZDEN ÇOK DA FARKLI DEĞİLLER"


Birçok inceleme yazısında "sıradan insanların da" kendi yaşam tarzlarıyla karşılaştırıldığında bu bölge halkının çok da farklı olmadığı düşünülüyor fakat işin aslı öyle değil...


NEDEN DAHA UZUN VE SAĞLIKLI YAŞIYORLAR?


Protein olarak yalnızca hayvansal et tükettikleri bilinen bu toplulukta hiçbir kronik rahatsızlığın bulunmama nedeni hayvanlarını besledikleri yemlerin de tamamen organik olmasından kaynaklanıyor.


Günümüzde gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler için "tamamen organik" tüketim maalesef mümkün değil...


"AKILAMAZ BİR YAŞAM TARZLARI VAR"


Ünlü bir Japon Yazarın bölge halkını ziyaretinde bu konu hakkında; halkın fakirlikten çoğu öğünlerini ya yalnızca kurutulmuş meyve ile ya da meyve suyuyla beslenerek geçirdiğini dile getirmiştir. Üstelik haftada 1 gün oruç tutma gibi bilinmeyen bir gelenekleri olduğunu da eklemiştir. 

SÜREKLİ HAREKET HALİNDELER


Hayatta kalabilmek için sürekli üretim haline olmaları ve yaşadıkları bölgenin coğrafi koşullarının da zorlayıcı olması nedeniyle sürekli hareket halinde oldukları biliniyor. Dolayısıyla fizyolojik olarak da çok geç yaşlanmalarına şaşırmamak lazım...


"TEMİZ HAVA, SAĞLIKLI YAŞAM VE KALİTELİ GEN..."


Bölge halkı uzun yaşamanın sırrını, hem jeopolitik konum hem de fakirliğin mecbur bıraktığı sağlıklı yaşam koşullarına bağlıyor. Uzmanlar da aynı fikirde olsalar da genetik faktörlerin büyük bir etkisi olduğu da söyleniyor.