SGK, özellikle naylon şirketler aracılığıyla emeklilik hakkı kazanan ya da gerçekte çalışmadığı hâlde sigortalı gösterilen kişilere yönelik incelemelerini sürdürüyor.

Yapılan denetimlerde, bu tür usulsüzlük tespit edilen emeklilerin maaşları iptal ediliyor. SGK uzmanları, geriye dönük olarak 10 yıl boyunca yapılan işlemlerin incelenebileceğini belirtiyor.

Başuzman İsa Karakaş, bu durumla ilgili vatandaşları uyararak, "Gerçek bir çalışma ilişkisi olmadan sigortalı gösterilen birçok kişi büyük risk altında.

Bu kişiler, emeklilik maaşlarının iptaliyle karşılaşabilir ve geçmişte aldıkları maaşlar, ceza ve faizleriyle birlikte geri talep edilebilir," dedi.

İsa Karakaş'ın açıklamalarına göre, sahte sigorta nedeniyle maaşı iptal edilen emeklilerin sayısı her geçen gün artıyor. "8-9 yıldır emekli olanların dahi maaşlarının kesildiği haberleri geliyor," diyen Karakaş, SGK tarafından çağrılan kişilerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Vatandaşların "Primlerimiz düzenliydi, belgelerimiz eksiksizdi, nasıl iptal edilebilir?" şeklindeki sorularını yanıtlayan Karakaş, şu detayları paylaştı:
"Belgeleriniz düzgün olsa da sigorta işlemleriniz gerçek bir çalışma ilişkisini yansıtmıyorsa bu durum sahte sigorta olarak değerlendirilir. Özellikle başkaları tarafından sigortalı gösterilen ya da para karşılığı sigortalı yapılan kişiler bu kapsama giriyor."

İsa Karakaş, SGK hizmet dökümünde yer alan bazı harflerin de risk teşkil ettiğini belirtti. Eğer e-Devlet'ten hizmet dökümüne baktığınızda sigorta tescil bilgilerinizde Ş, K veya S harfleri varsa, bu durum risk altında olduğunuz anlamına gelebilir.

Ayrıca Bağ-Kur ve SSK çakışmalarının da incelendiğini ifade eden Karakaş, "SGK sizi yıllar sonra bile bu konuda sorgulayabilir ve emeklilik başvurunuz reddedilebilir. Bu nedenle, mevcut durumda sigorta bilgilerinizin doğruluğunu kontrol edin ve şüpheli durumlarla karşılaşırsanız hemen önlem alın," dedi.

Karakaş, sahte sigorta nedeniyle emeklilik maaşı iptal edilen kişilerin sadece maaşlarını değil, gecikme cezası ve faizle birlikte aldıkları tüm ödemeleri geri ödemek zorunda kalacaklarını belirtti. Bununla birlikte, bu durumdaki kişilerin savcılığa şikâyet edilmesi de söz konusu.

SGK'nın yaptığı çevresel soruşturmalar, fiili ve kaydi tespitlerle birlikte bu tür durumların aydınlatıldığını söyleyen Karakaş, "Hakkınızı korumak için gerekli yasal yolları bilmeniz ve zamanında hareket etmeniz çok önemli," dedi.

Son olarak Karakaş, vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

Sigorta tescil bilgilerinizi düzenli olarak kontrol edin.
Özellikle SSK ve Bağ-Kur arasında bir çakışma olup olmadığını inceleyin.
Şüpheli durumlar tespit edildiğinde SGK'ya başvurarak detaylı bilgi alın.