Mevcut ilanlar ise süresi dolduğunda, yeniden aktif hale getirilebilmesi için yetki doğrulamasına tabi tutulacak. Bu süreçte, bireysel ilan verenlerin, ilan platformunda ilgili alana taşınmaz numarası girmesi zorunlu olacak.
Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), taşınmaz ilanlarının doğruluğunu ve güvenilirliğini artırmayı amaçlıyor.
Sistem, ilan platformlarında kimlik ve yetki doğrulaması yapılmasını zorunlu hale getiriyor. Böylelikle ilan verme sürecindeki usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
KİMLER İLAN VEREBİLECEK?
EİDS kapsamında ilan verme hakkı yalnızca şu kişilere tanınıyor:
Taşınmaz sahipleri
Taşınmaz sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları (anne, baba, çocuk, kardeş, büyükanne, büyükbaba ve torunlar)
Taşınmaz sahibince yetkilendirilmiş emlak işletmeleri
Bireysel ilanlar için taşınmaz numarasının, e-Devlet üzerinden sorgulanarak platforma girilmesi gerekiyor.
Kurumsal ilanlarda ise taşınmaz sahibinin, e-Devlet üzerinden emlak işletmesine yetki vermesi şart. Bu işlem sırasında yetkilendirilecek emlak işletmesinin yetki belgesi numarası sisteme ekleniyor.
Tapu kaydı olmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar, "Tapum Yok" seçeneği işaretlenerek yayımlanabilecek. Bu kategoriye, kat irtifakı henüz tesis edilmemiş konut projeleri ve gecekondular gibi taşınmazlar giriyor.
Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesiyle, konut kredileri artık şubeye gitmeye gerek kalmadan elektronik ortamda kullanılabilecek. Islak imza zorunluluğunun kaldırılmasıyla birlikte, kredi başvuru süreçlerinde hız ve kolaylık sağlanması hedefleniyor.
Düzenlemeler, tüketicilerin finansal hizmetlere erişimini kolaylaştırmanın yanı sıra, sözleşme içeriğinde tüketicilerin hak arama yöntemlerine dair bilgilendirme yapılmasını zorunlu hale getiriyor.