Ülkemizde Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde görülen kedi otunun bilimsel adı 'valeriana officinalis'dir. Burcu burcu koktuğu için özünden çeşitli parfüm ve losyonlarda yapılan kedi otu, kediler tarafından çok sevilse de insanlar tarafından çok sevilmeyen bir bitki olarak bilinmektedir. 


Kedinin otunun köklerinin binbir derde deva olduğu özelliklikle uykusuzluk, stres gibi yaşam kalitesini düşüren durumların önüne geçtiği söylenir. Üstelik psikolojik doğal ilaç olarak bilinen kedi otunun, anksiyete ve obsesif kompulsif bozukluk gibi yalnızca ilaçla tedavisi bulunan hastalıklarda da mucizeler yaşattığı bilinmektedir.


Tüm bunların yanı sıra ağrı kesici olarak da kullanılan bu otun; baş, kas ağrılarına ve regl ağrılarına da çok iyi geldiği söylenenler  arasında.


Kullanım önerisi: Özellikle derin ve deliksiz bir uyku için gece yatmadan yarım saat önce çay olarak tüketilmesi önerilmektedir.


-Her ne kadar doğal olsa da doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Ülkemizde özellikle Doğu anadolu'da yetişen uçkun otu, 'dağ muzu' olarak da biliniyor ve doğal otlar arasında kanserle mücadelenin baş kahramanı olarak nitelendiriliyor. 


Mide ratsızlıklarından ateş düşürmeye kadar, astımdan solunum yolları rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın düşmanı olarak karşımıza çıkan uçkun otu için, içerdiği yüksek vitamin ve mineraller sayesinde her derde deva demek de yanlış olmaz.


Üstelik kilo vermeye de çok büyük yardımcıdır.


-Her ne kadar doğal olsa da doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Ülkemizde yabani pırasa olarak bilinen çiriş otu, Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapraklarından çok lezzetli yemekler yapıldığı bilinmektedir. 


C vitamini birçok vitamin ve mineral içeriğiyle bağışıklığı çelik gibi yapacak içeriğe sahiptir.


Aynı zamanda saç dökülmesi yaşayan bireyler için bulunmaz bir nimet olan bu bitkinin, emziren kadınlarda süt miktarını artırdığı görülmüştür.


Çok bilinmese de cilt problemlerine de çok iyi geldiği söylenenler arasında.


-Her ne kadar doğal olsa da doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Halk arasında 'çobançökerten' olarak bilinen demir dikeni otunun bilimsel adı 'tribulus terrestris'tir. Ülkemizde çoğunlukla çay olarak tüketilse de takviye amaçlı da kullanılmaktadır.


Bu bitkinin mucizevi etkilerinin keşfi çok eski tarihlere dayanır ve özellikle kadınlarda doğurganlığı artırdığına inanılır. Aynı zamanda cinsel hayatı düzenlemek için de kullanılan çok etkili bir bitkidir.


Tüm bunların yanı sıra çok güçlü bir antioksidan olan demir dikeninin, kalp ve böbrek hastalıklarının önlenmesinde ve idrar yolları enfeksiyonlarında da çok etkili olduğu görülmüştür.


-Her ne kadar doğal olsa da doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Papatya ailesinden olan civanperçeminin bilimsel adı 'achillea millefolium'dur. Türkiye'de sıklıkla yol kenarlarında ve duvar düplerinde rastlanan bu mucizevi bitki kadın hastalıklıklarında mucizeler yaşatıyor demek yanlış olmaz. 


Regli sancılarına ve düzensizliğine savaş açan civanperçeminin aynı zamanda rahimde oluşan kistlerde de çok olumlu etkileri olduğu ve hatta yok ettiği gözlemlenmiştir. 


Tüm bunların yanı sıra gripten, bel ve romatizmal ağrılara kadar insan sağlığına çok yönlü fayda sağlamaktadır.


-Her ne kadar doğal olsa da doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.