Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen detaylı bir araştırma, gıdalardaki mikroplastiklerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki potansiyel tehlikelerini ortaya koymaya devam ediyor. Rapora göre, mikroplastikler artık sadece deniz mahsullerinde değil, içme suyunda, sofra tuzunda, gazlı içeceklerde, poşet çayda, ayran ve yoğurt gibi çeşitli gıda ürünlerinde de bulunuyor.

Özellikle deniz mahsullerindeki mikroplastik kirliliği, balık tüketimiyle mikroplastiğe maruz kalma riskini artırıyor. Balıkların yanı sıra, içme suyu, sofra tuzu ve diğer işlenmiş gıdalardaki mikroplastiklerin insan vücuduna girmesi kaçınılmaz hale geliyor.


Ayrıca, kişisel bakım ürünleri ve ev temizlik ürünlerinde kasıtlı olarak mikroplastikler içerdiğine de değinildi.

Gıdalardaki mikroplastiklerin etkilerine ilişkin yapılan araştırmalar, insan sağlığı üzerinde ciddi endişelere yol açıyor. Tüketilen her bir litre alkolsüz içecekle insanların ortalama 9 adet mikroplastiğe maruz kaldığı belirtilirken, özellikle çiğ sütteki mikroplastiklerin sağım ekipmanlarından kaynaklandığı vurgulandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son raporu, Türkiye'nin tatlı su ve denizlerinde mikroplastik kirliliğinin ciddi bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor. Rapora göre, Marmara Denizi, özellikle güney İstanbul sahillerinde, Karadeniz ve Ege Denizi'ne kıyasla daha yüksek mikroplastik kirliliği seviyelerine sahip.