Küresel olarak hava kirliliği artmaya devam ediyor ve Türkiye maalesef bu sorunla mücadele etmek zorunda kalan ülkeler arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) son raporlarına göre, insanların büyük bir çoğunluğu her gün kirli hava soluyarak yaşamlarını sürdürüyor.

SADECE HAKKARİ'NİN HAVASI TEMİZ

Türkiye'den sadece Hakkari'nin, DSÖ'nün belirlediği 'temiz hava' kriterlerine uyduğu belirtiliyor.

Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, Türkiye genelinde hava kirliliğinin ciddi bir sorun olduğunu belirtiyor ve geçen yıl sadece hava kirliliği nedeniyle ortalama 42 bin kişinin hayatını kaybettiğini ifade ediyor. Bu ölümlerin akciğer kanseri, hava yolu enfeksiyonları, kronik hava yolu hastalıkları, kalp-damar hastalıkları gibi sağlık sorunlarına bağlı olduğu belirtiliyor.

HAVA KİRLİLİĞİNİN SONUÇLARI

Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, hava kirliliğinin ciddi sonuçlarına dikkat çekti. Varol, hava kirliliğinin uyku düzenini bozduğunu, depresyona neden olduğunu ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini vurguladı. Türkiye'de ölüme neden olan riskler arasında hava kirliliğinin önemli bir yer tuttuğunu belirten Prof. Dr. Varol, kömür kullanımının hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri olduğunu dile getirdi. Varol, kömür kullanımından vazgeçilmesi gerektiğini ve fosil atıklardan kurtulmanın önemli olduğunu açıkladı.

Muhabir: Haber Bülteni