İklim konusunu gündemine alan ilk kurumlardan olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Türk bankacılık sektörü için ikinci “İklim Riskleri Raporu”nu yayınladı. Buna göre banka 2035 yıl sonu itibarıyla kömür finansmanını sonlandırma taahhüdünde bulundu ve 2030 yıl sonuna kadar 4 milyar ABD doları tutarında iklim finansmanı sağlama hedefi koydu.
TSKB, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarını kararlılıkla sürdürmeye ve bu alanda yenilikçi adımlar atmaya devam ediyor. Bankanın hazırladığı “2023 TSKB İklim Raporu"nda, iklim değişikliği kaynaklı risk ve fırsatları yönetmek için yürüttüğü çalışmalar anlatıldı.
KREDİLENDİRME SÜREÇLERİNE ENTEGRE EDİLİYOR
TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve iklim finansmanı, emisyon ölçümü ve azaltımı, adaptasyon ve döngüsel ekonomi yatırımları gibi konuları barındıran yeşil dönüşüm alanında ölçeklenebilir çözümlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
TSKB olarak iklim risklerini ölçerek kredilendirme süreçlerimize entegre ettiklerini anlatan Bilgiç, "İklim risklerinin azaltımına yönelik dönüşüm yatırımları, gezegenimizin geleceğinde oldukça önemli bir yer tutuyor. Türkiye’de iklim konusunu gündemine alan ilk kurumlardan biri olarak, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ve ülkemizin kalkınma hedefine doğrudan katkı sağlayan yatırım temalarını önceliklendiriyoruz. SKA bağlantılı kredilerimizin oranı yüzde 90, sadece iklim ve çevre ile ilgili SKA bağlantılı kredi oranı hedefimiz ve 2023 yıl sonu gerçekleşmesi de yüzde 62 seviyesinde" dedi.
Sürdürülebilir bankacılık anlayışımızın yanı sıra, uzun yıllara dayanan danışmanlık tecrübemizden kazandığımız deneyimi, 2011 yılında kurduğumuz sürdürülebilirlik danışmanlığı alanındaki iştirakimiz Escarus aracılığıyla farklı sektörlerle paylaşarak bu alandaki etkimizi büyütüyoruz. Sunduğumuz akıllı finansman olanakları, çok yönlü danışmanlık kapasitemiz ve iş ortaklarımızla sinerji içinde somut başarılara imza atıyoruz” dedi.
KÖMÜR MADENCİLİĞİ FİNANSE EDİLMEYECEK
Bilgiç, ekosistem krizi ile mücadele kapsamında yeni kurulacak kömür yakıtlı termik santral ve elektrik üretim amaçlı kömür madenciliği yatırımlarını finanse etmeme taahhüdünün arkasında durduklarını kaydetti. Bu hedeflerini kapasite artış yatırımlarını da kapsayacak şekilde ve 2035 yıl sonuna kadar kömür finansmanından tamamen çıkmak üzere güncellediklerini belirten Bilgiç, şöyle devam etti:
"2023 TSKB İklim Raporumuz ile iklim değişikliği konusunda bankacılık faaliyetlerimize entegre olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmaları sunarken, paydaşlarımıza örnek oluşturmasını amaçladığımız kıymetli bir ekip çalışması gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de iklim risklerinin en aza indirilmesi ve bu mücadelede başarı kazanılması yönünde nitelikli uzman kadrolarımız ve iş ortaklarımızla hep birlikte kalıcı değer üretmeye devam edeceğiz.”
TSKB Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Meral Murathan da "2021-2030 yılları arasında 10 milyar ABD doları tutarında SKA bağlantılı finansman sağlamayı hedefliyoruz. Yanı sıra, 2030 yıl sonuna kadar 4 milyar ABD doları tutarında iklim finansmanı sağlamayı planlıyoruz. Hedeflerimize emin adımlarla ilerlerken eş zamanlı pek çok çalışmaya imza atıyoruz" dedi.