İktidardaki AK Parti’nin kayda değer oranda oy kaybettiği ve CHP’nin birinci parti olarak çıktığı 31 Mart Yerel seçimleri, partilerin klasik propaganda yöntemlerinin yanı sıra dijital mecralarda da yoğun bir şekilde kampanya yürüttüğünü ortaya koydu.

Değişen ve gelişen teknolojik platformlar siyasi partilerin yeni propaganda mecraları oldu. Türkiye’de milyonlarca kişinin üye olduğu sosyal medya platformları, siyasi partilerin seçmene ulaşmada en önemli aracı haline gelirken, dijital reklam harcamaları da buna paralel olarak arttı.

HEDEF EMEKLİLER

Açıklanan verilere göre; seçimin son 30 gününde siyasi dijital reklam harcaması 500 milyon TL’yi aştı. Bu dönemde en fazla dijital reklam harcaması yapan parti ise CHP oldu. CHP bu süreçte 32 milyon TL’nin üzerinde harcama yaptı.

Son 30 günde AK Parti’nin dijital reklam harcaması ise 6.8 milyon TL olarak gerçekleşti. CHP’nin dijital reklam harcamalarında hedef kitle olarak seçim sonuçları üzerinde etkili olduğu belirtilen emeklileri seçmesi dikkat çekti. Dijital mecra olarak ise emeklilerin ağırlıklı olarak kullandığı Facebook seçildi.

ADAYLARIN TERHİCİ DE DİJİTAL REKLAM 

Deva Partisi’nin 4.7 milyon TL, Saadet Partisi’nin 2 milyon TL ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin 1.4 milyon TL civarında dijital reklam harcaması gerçekleştirdiği seçimlerde belediye başkan adayları da dijital reklamlara ağırlık verdi.

Ekrem İmamoğlu 5.3 milyon TL, Murat Kurum 5.1 milyon TL, Mehmet Altınöz 2.5 milyon TL ve Hamza Dağ ise 2.4 milyon TL civarında reklam harcaması gerçekleştirdi.

Reklam harcamalarının ağırlıklı olarak Facebook’ta yoğunlaştı ancak İnstragram, Youtube ve TikTok gibi dijital mecralar da reklam harcamalarından hatırı sayılır bir pay aldı.

Muhabir: Haber Bülteni