Arizona Üniversitesi’nde yürütülen geniş kapsamlı bir araştırma, halk arasında “kırık kalp sendromu” olarak bilinen takotsubo kardiyomiyopatinin erkeklerde kadınlara göre çok daha ölümcül sonuçlar doğurduğunu ortaya koydu. 2016-2020 yılları arasında ABD genelinde hastaneye yatırılan yaklaşık 200 bin yetişkinin sağlık verileri incelenerek yapılan çalışmada, bu sendrom nedeniyle hayatını kaybetme riskinin erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla olduğu saptandı.

Stres kalp şeklini değiştiriyor

Takotsubo kardiyomiyopati genellikle yoğun duygusal veya fiziksel stres sonrası kalbin ana pompalama odasında deformasyona yol açıyor. Bu süreçte vücut, stres hormonları olan kortizol ve adrenalini yüksek miktarda salgılayarak kalbin normal ritmini bozuyor. Her ne kadar halk arasında duygusal travmalarla anılsa da büyük ameliyatlar, inme gibi fiziksel stres faktörleri de sendromu tetikleyebiliyor.

Minik Yunus Emre’ye Umut Uçağı: Hayat Mücadelesi Ankara’da Sürecek Minik Yunus Emre’ye Umut Uçağı: Hayat Mücadelesi Ankara’da Sürecek

Kadınlarda daha sık, erkeklerde daha ağır

Araştırmada, vakaların yüzde 83’ünün kadın hastalarda görüldüğü belirlenirken, erkeklerin ölüm oranının daha yüksek olduğu tespit edildi. Uzmanlar, bu farkın nedenlerinden birinin, erkek hastalarda sendromun genellikle fiziksel stres kaynaklı olması olabileceğini vurguluyor. Kadınlarda ise daha çok duygusal kayıplar, örneğin yakın birini yitirme ya da boşanma gibi olaylar tetikleyici faktör olarak öne çıkıyor.

Orta yaş grubu risk altında

Çalışmada yaş faktörü de önemli bir değişken olarak öne çıktı. 46-60 yaş grubundaki bireylerin, 31-45 yaş aralığındakilere göre takotsubo kardiyomiyopatiye yakalanma oranı yaklaşık üç kat daha fazla. Bu durumun arkasında hormon seviyelerindeki değişiklikler, artan psikolojik yük, sigara ve alkol kullanımıyüksek tansiyon ve kolesterol gibi sağlık sorunlarının etkili olabileceği belirtiliyor.

“Stresle yalnız baş etmek kalbi yıkıyor”

Araştırmanın başyazarı Kardiyolog Dr. Mohammad Movahed, erkeklerin stresle başa çıkmada genellikle daha sınırlı sosyal destek kaynaklarına sahip olduğuna dikkat çekti. Dr. Movahed, NBC News’e verdiği demeçte, “Stresle baş etmede yalnızlık, fiziksel sonuçları da daha yıkıcı hale getirebilir” ifadelerini kullandı.

Tanı ve tedavi geliştirme çağrısı

Journal of the American Heart Association dergisinde yayımlanan bu çalışma, takotsubo kardiyomiyopatinin yaş ve cinsiyet temelli farklı etkilerini gözler önüne seriyor. Uzmanlar, bu sendromun hala tam anlamıyla anlaşılmadığını ve özellikle erkeklerdeki ölümcül etkilerin nedenlerini açıklığa kavuşturmak için daha kapsamlı araştırmaların gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: Haber Merkezi