Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye yönetiminin Türkiye'den resmi düzeyde askeri destek talep ettiğini geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Söz konusu talebin, Suriye’nin savunma kapasitesini artırmak ve özellikle DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı daha etkili bir mücadele yürütmek amacıyla yapıldığı ifade edildi.

CNN Türk ekranlarında yayınlanan “Gece Görüşü” programında konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan gazeteci Hande Fırat, Türkiye'nin bu talebe nasıl yanıt vereceğini değerlendirdi.

"TÜRKİYE'NİN ŞAM'DA TEK BAŞINA RESMİ BİR ÜSSÜ OLMAYACAK"

Bursa’da orman yangını büyüyor! Gürsu ve Kestel'de durum vahim
Bursa’da orman yangını büyüyor! Gürsu ve Kestel'de durum vahim
İçeriği Görüntüle

Hande Fırat şunları söyledi:

"Bu desteğin içeriği ne olacak? 2 ayaklı bir destekten bahsediyoruz. Birincisi Şam'ın Ankara'dan resmen destek istemesi. Bir de Dışişleri Bakanlığı boyutunda yürütülen süreç var. Buna MSB de ortak. MSB nasıl destek verecek? Türkiye'nin Şam'da tek başına resmi bir üssü olmayacak. Türkiye, bu yöntemi Azerbaycan, Somali ve Libya'da kullanıyor. Bunlardan birincisi askeri danışmanlık. Suriye'deki silahlı yapılar birbirlerinden farklı kuvvetler. Henüz orduya dönüşmüş değil. Bunun için bir konsept bir doktrin gerekiyor. Aynı zamanda kendi içlerinde standartta kavuşması gerekiyor. Askeri danışmanlıkla, konsept, doktrin ve standardizasyon getirilecek. İkinci ayağı asker eğitim diyebiliriz. Bu nasıl yapılıyor? Libya ve Somali'de olduğu gibi kara, deniz, hava eğitim merkezleri kuruluyor. Harp okullar kuruluyor. TSK, bu okullar kurulacak ve eğitici desteğinde yardımcı olacak. Mevcutta silah altında olanlara da bu eğitim verilecek. Bu eğitim hem Suriye sahasında hem de Türkiye'de verilecek. Bir yandan da Suriye hükümetinin güvenlik kapasitesi ortaya çıkarılacak. Bu kapasite ortaya çıkarıldıktan sonra nelere ihtiyacı olduğu tespit edilecek. İDEF fuarına Suriye çok kalabalık bir heyetle geldi. Yerli ve milli ürünlere çok ciddi talepleri var. Savunma sanayisinin nasıl kullanılacağı da Suriye ordusuna öğretilecek."

DEAŞ’LA MÜCADELE İÇİN BÖLGESEL KONSORSİYUM GELİYOR

Fırat, Türkiye'nin Suriye'ye vereceği desteğin yalnızca askeri eğitimle sınırlı kalmayacağını da belirtti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın girişimiyle, DEAŞ’a karşı mücadele için Suriye’ye komşu ülkelerin dahil olduğu bir konsorsiyum oluşturulduğunu hatırlattı.

Bu çerçevede bir “harekât merkezi” kurulması planlanıyor. Ayrıca, ABD’ye de DEAŞ’la mücadelenin bu konsorsiyum üzerinden yürütüleceği bildirildi. Hande Fırat’a göre, bu süreçte atılacak adımların hız kazanması bekleniyor.

Kaynak: CNN Türk