Yumurtanın, Birleşmiş Milletler’in (BM) en öncelikli gıda maddeleri arasında yer aldığını ifade eden Metin Akman, bu ürünün hayvansal protein kaynakları içinde besin değeri açısından anne sütüne en yakın ürün olduğunu belirtti.
"Yumurta, fonksiyonel özellikleri sayesinde gıda sanayisinde yaygın olarak kullanılıyor. Kek, köfte, krema, çikolata ve tatlılara kadar her alanda yumurtanın kabartıcı, yapıştırıcı ve toparlayıcı etkisinden faydalanılıyor. Hem ekonomik hem ulaşımı kolay" dedi.
KATMA DEĞER 4 KATINA ÇIKIYOR
Metin Akman, yumurtanın sanayide işlenmesiyle birlikte ekonomik değerinin katlanarak arttığını belirtti. Pastörize sıvı yumurta ve yumurta tozu gibi ürünlerin üretimiyle, yumurtanın raf ömrünün uzadığını ve ihracat potansiyelinin arttığını söyleyen Akman, “Yumurtanın fiyatı 1 liraysa, sanayi ürünleriyle bu değeri en az 4 liraya çıkarabilirsiniz. Bu, 4 kat katma değer demek. Türkiye'nin potansiyeli yüksek, üretim kapasitesi bol. Ancak sanayiye entegrasyon konusunda daha alacak çok yolumuz var.” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE İLK 10’DA ÜRETİYOR, SANAYİDE İLK 50’DE BİLE DEĞİL
Türkiye’nin yumurta üretiminde dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer almasına rağmen, sanayide işlenmiş yumurta ürünlerinde ilk 50’ye dahi giremediğini vurgulayan Akman, bu çelişkinin çözülmesi gerektiğini söyledi. Gelişmiş ülkelerde yumurta üretiminin %25-30’u sanayide işlenirken, Türkiye’de bu oran halen yalnızca %8 civarında.
“10 yıl önce bu oran sadece %1 idi. Bugün %8’e ulaştık ama hedef %30 olmalı. Sanayi geliştikçe çiftçinin refahı artar, piyasa istikrar kazanır,” dedi.
YUMURTA KABUĞU SANAYİNİN YENİ YILDIZI
Metin Akman’ın dikkat çektiği bir diğer önemli nokta ise yumurta kabuğunun sanayideki potansiyeli oldu. Kabuğun yalnızca atık olarak görülmesinin büyük bir kayıp olduğunu belirten Akman, "Yumurta kabuğundaki zardan kolojen üretilir. Yumurta kabuğundan biyoplastik elde edilebilir. Polipropilenin en önemli dolgu maddesidir. Yumurta kabuğu, boya sanayisinde ve inşaatta kullanılır. Gübre olarak değerlendirilebilir. Asidik topraklarda asidin düşürülmesi için kirecin ikamesi olarak kullanılabilir. Yemde değerledirilebilir. Haşlanmış yumurtanın kabuğu çok çok değerlidir, haşlanmış zar çok daha yüksek değerlere satılabilir" dedi. Sanayinin yumurtayı daha değerli hale getireceğini belirten Akman, "Yumurtanın fiyatı 1 lira ise sanayisindeki ürünlerle yumurtayı en az 4 liraya satabilirsiniz. Yani 4 kat katma değer sağlayabilirsiniz. Potansiyelimiz var, üretimimiz bol." diye konuştu"
"KORUMACI POLİTİKALAR YERİNE İHRACAT ODAKLI YAKLAŞIM ŞART"
Yumurta üretiminde arz-talep dengesinin sağlanabilmesi için ihracatın artırılması gerektiğini vurgulayan Akman, korumacı politikaların uzun vadede piyasayı dengesizleştirdiğini söyledi. Türkiye’nin küresel pazarlarda daha etkin yer almasının, hem üreticinin kazancını hem de sektörel istikrarı artıracağını ifade etti.