Başkent Kart sahibi ihtiyaç sahibi vatandaşların ilaç, reçete ve muayene için ödemek zorunda kaldığı katılım payları artık ABB tarafından karşılanıyor.
SAĞLIK GİDERLERİNE BÜYÜKŞEHİR DESTEĞİ
Ekonomik sıkıntılarla boğuşan asgari ücretli ve emeklilerin temel sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak ve bu süreçte mali yüklerini hafifletmek amacıyla, ABB tarafından “Sağlık Katılım Payı Desteği” uygulaması başlatıldı. Bu destek sayesinde, sağlık hizmetlerine ulaşımda yaşanan maddi engeller ortadan kaldırılıyor.
UYGULAMANIN KAPSAMINDA NELER VAR?
“Sağlık Katılım Payı Desteği”, ABB’nin yürüttüğü “Asgari Ücretliye Destek Programı” ve “Emekli Destek Programı” kapsamındaki vatandaşlara sunuluyor. Destekten yararlanmak isteyen vatandaşlar, reçete karşılığı yaptıkları sağlık harcamalarının belgelerini dijital ortamda ABB’ye iletiyor. Onaylanan başvuruların ödemesi, doğrudan Başkent Kart hesaplarına yatırılıyor.
Mart 2025’te başlayan bu destek sayesinde bugüne dek 4 bin 107 kişi faydalandı. Bu kişilere yapılan toplam ödeme ise 418 bin 195 TL’yi buldu.
NİSAN AYI BAŞVURULARI BAŞLADI
Mart dönemi başvurularının ödemeleri Nisan ayında yapılırken, Nisan 2025 dönemine ait başvurular alınmaya başlandı. Destekten yararlanmak isteyen vatandaşların, Nisan ayında aldıkları ve MEDULA sistemine kaydedilmiş, ödemesi yapılmış reçetelerini 5 Mayıs 2025 saat 23.59’a kadar ABB'nin resmi internet sitesi üzerinden sisteme yüklemeleri gerekiyor.
Başvurular, “https://sosyalhizmetler.ankara.bel.tr/saglikyardimi/basvuruyap” adresinden online olarak yapılıyor. Onaylanan başvuruların ödemeleri Mayıs ayının ikinci haftasında gerçekleşecek ve vatandaşlara SMS yoluyla bilgi verilecek.
VATANDAŞ VE ECZACILARDAN DESTEK
Uygulamanın hem hastalar hem de eczacılar açısından önemine dikkat çeken sağlık sektörü temsilcileri, ABB'nin bu girişimini memnuniyetle karşıladı.
Eczacı Şule Yılmaz, uygulamanın önemine şöyle değindi:
“Ekonomik sıkıntılar ve artan ilaç fiyatları nedeniyle ilaca erişimde güçlük çeken vatandaşlarımızın zorluklarını engellemek amacıyla, ABB’nin hazırlamış olduğu bu yeni projeyi eczacılar olarak destekliyoruz, yerinde ve anlamlı buluyoruz. Hastaların tedaviye devam etmeleri ve ilaca erişimleri hususunda çok kolaylık sağlayacağı kanaatindeyiz.”
Eczacı Cemal Yüzbaşı ise şu ifadeleri kullandı:
“Bazı hastalar devamlı alması gereken raporlu, kronik ilaçlarda veya ayakta alması gereken salgınlarda, ağrılarda veya herhangi bir şeyde zorunlu alması gereken ilacı almakta zorlanıyor. Bu uygulama aslında çok kıymetli çünkü bu uygulama daha önce hiç yapılmadı. ABB’nin öncülük ettiği bu uygulamayı bütün belediyelerin de yapması çok kıymetli olacaktır çünkü hastalar bu katılım paylarını ödemekte çok zorlanıyor. Bu konuda belediyeyi arkalarında hissetmesi çok güzel, bizler için de çok güzel, hastalarımız için de çok güzel. Bu duyarlı davranış için Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum.”
ABB’nin hayata geçirdiği bu model, yalnızca başkentteki vatandaşlara değil, tüm Türkiye’deki yerel yönetimlere de ilham verecek nitelikte. Sağlık hizmetlerine erişimdeki engellerin kaldırılması yönündeki bu adım, sosyal belediyeciliğin somut bir örneği olarak öne çıkıyor.