Prof. Dr. Özlü, güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtti. Özellikle risk grubundaki bireyler için "Gölgede kalın, bol kıyafet giyin, ağır ve yağlı yemeklerden uzak durun, bol su için" önerisinde bulundu. Vantilatör ve klima kullanımının faydalı olduğunu ancak oda sıcaklığının birden düşürülmemesi gerektiğini söyledi.
Özellikle bebekler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebeler ve kilolu bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Özlü, açık havada çalışanlar ve sporcular için de ciddi riskler olduğunun altını çizdi. "Aşırı sıcaklarda baygınlık, halsizlik, bilinç değişikliği görülebilir. Fark edilmezse böbrek yetmezliği ve damar problemlerine yol açabilir." dedi.
Sıcak çarpması belirtileri arasında baş dönmesi, baygınlık hissi, nabızda hızlanma ve bilinç değişikliği olduğuna değinen Prof. Dr. Özlü, şüpheli durumlarda kişiyi serin bir ortama alarak soğutma işlemi yapılması ve hemen 112 Acil Servis'e haber verilmesi gerektiğini hatırlattı.
Özlü, aşırı sıcaklarda alkol tüketiminin riskleri artırdığını ve bazı ilaçların da sıcak çarpmasına zemin hazırladığını belirtti. Şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi koruyucu ekipmanların kullanılmasını tavsiye eden Özlü, klima rüzgarının doğrudan vücuda çevrilmemesi ve soğuk suyun yavaş tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Sıvı alımı konusunda da uyarılarda bulunan Özlü, "Bol bol su için, fakat tuzlu ayran ve maden suyundan kaçının. Vücudun sıvı dengesini korumak hayati önem taşıyor." dedi.