Son yıllarda Türkiye'de yapılan İş Kanunu değişiklikleri, çalışanlara iş değişiklikleri esnasında kıdem tazminatı alma konusunda önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu yeni düzenlemeler sayesinde, birçok durumda çalışanlar istifa etmelerine rağmen kıdem tazminatlarını eksiksiz alabilmektedir.
İŞTE KIDEM TAZMİNATINI EKSİKSİZ ALMAYI SAĞLAYAN HAKLAR DİĞER SAYFADA --->
Kıdem tazminatı, bir iş yerinde bir yılın üzerinde çalışanların işten çıkarma veya emekli olma durumlarında almaya hak kazandıkları ücreti ifade eder. Özellikle işten çıkarılan bir kişi, son aldığı aylık brüt ücretin belirli bir katsayısı kadar tazminat alma hakkına sahiptir.
Türkiye'de İş Kanunu'ndaki büyük ölçekli değişiklikler, çalışanlara istifa etmelerine rağmen kıdem tazminatı alma hakkı tanımaktadır. İşte bu haklardan faydalanmak için sağlamanız gereken şartlar...
DİĞER SAYFADA ŞARTLARA ULAŞABİLİRSİNİZ
1. Maaş Zamanında Yatmazsa: Maaşlarınızın zamanında ödenmemesi durumunda istifa etmenize rağmen kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.
2. Fazla Mesai Ücretleri Geç veya Eksik Ödeniyorsa: Fazla mesai ücretlerinizin zamanında ve eksiksiz ödenmemesi durumunda istifa ettiğinizde bile kıdem tazminatı hakkınız saklıdır.
3. Baskıya/Mobbinge Maruz Kalıyorsanız: İşyerinde üst kademe tarafından baskı veya mobbinge maruz kalmak, kıdem tazminatı hakkınızı etkilemez.
4. Maaşın Bir Kısmı Hesaba, Bir Kısmı Elden Veriliyorsa: Maaşınızın bir kısmının hesaba, bir kısmının elden verilmesi durumunda istifa ettiğinizde dahi kıdem tazminatı alabilirsiniz.
5. İzin Haklarınız Kullanılmıyorsa: Yıllık izin veya resmi tatiller gibi izin haklarınızın kullanılmaması durumunda istifa etmeniz kıdem tazminatınızı etkilemez.
Sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılanlar da kıdem tazminatı hakkına sahiptir. Örneğin, gürültülü bir ortamda çalışamayacağını belirten bir doktor raporuyla istifa eden bir çalışan, kıdem tazminatını talep edebilir.