Toprağın işlenmesi, başarılı bir hasat için temel gerekliliktir. Tarla tarımında başarılı olabilmek için, ilk önce ekime uygun ve tavında iyi bir tohum yatağı hazırlamak gerekmektedir. İyi bir tohum yatağı hazırlığı da toprak bünyesine uygun tarım alet ve makinaları kullanarak zamanında, tekniğe uygun bilinçli bir toprak işleme ile mümkündür.
Toprak işlemenin temel amacı tohumların çimlenmesini teşvik etmek, kılcallığı kırmak ve mahsul kalıntılarını eşit bir şekilde dağıtmaktır. Toprak işlemede, bir sonraki mahsulün köklerinin rahatça büyümesini sağlamak amacıyla toprak gevşetilir. Tohum yatağının hazırlaması, tesviyeyi ve tohumun sağlıklı bir çıkış için yer hazırlanır.
İdeal toprağın bazı özellikleri vardır. İdeal toprak; gevşek sıkışmamış ufalanabilir ve yeniden birleştirilebilir özelliklerine sahip olmalıdır. Özellikle alet ekipmanın yanlış kullanımı sonucunda toprakta bir sıkışma meydana gelmektedir. Orta ve ağır topraklarda bu sıkışma esasen pulluğun tabanın geldiği yerde olmaktadır. Hafif topraklarda ise özellikle toprağın altında olmaktadır. Taban taşı olarak adlandırılan bu sıkışma bitkinin gelişimini engelleyen aslında en önemli faktördür. Sıkışan topraklarda bitki kökleri rahat çalışamamakta, toprak su tutma kapasitesi azalmakta ve toprağın canlılık özellikleri yok olmaktadır.
İşlenmiş topraklarda toprak parçacıklarının bir araya gelerek oluşturdukları agregatlar ile canlı bir yapıya sahip olmaktadır. Bu fiziksel özelliğe sahip topraklarda agregatlar gevşek olarak dizildiklerinden, su tutma ve havalanma kapasitesi üst düzeyde olup, toprağın üst katlarında tohumun çimlenmesi için yeterli nem bulunmaktadır. Böyle topraklara ekilen tohumlar kısa sürede çimlenerek sağlıklı bitkiler oluşturabilmektedir.
İşlenen topraklar; işleme yöntemine bağlı olarak ya alt üst edilmekte, ya yırtılmakta yada karıştırılmaktadır. Toprakların bu yöntemlerden herhangi biri ile işlenmesi durumunda, toprağın içerisine kuru ve sıcak hava girdiğinden, topraklar işleme derinliğine kadar kurutulmaktadır.
Herhangi bir kültür bitkisinden yeterli verim alınabilmesi için, ekim sırasında tohumun iyi hazırlanmış bir tohum yatağına bırakılması gerekmektedir. İyi bir tohum yatağının; nemli, bastırılmış ve tohum yüzeyinin %80’inin nemli toprak, %20’sininde hava ile temas edecek özelliklerde olması gerekmektedir. Böylece toprağa ekilen tohumlar sağlıklı bir gelişme göstererek topraktan besin maddelerinden en üst düzeyde faydalanacak bir kök yapısına sahip olacaktır.
Bitkilerin optimum büyüme ve gelişmeleri için toprak boşluklarındaki su ve havanın dengede olması gerekmektedir. Bitkiler için en uygun toprak koşulu olarak ifade edilen “toprağın tava gelmesi” terimi, toprak boşluklarının yarısının su, yarısının da hava ile dolu olduğu durumdur. Bu özellikteki topraklarda yetişen bitkilerin köklerinin gelişmesi için ideal koşullar sağlandığından, büyüme ve gelişme olumlu etkilemekte ve sonuç olarak yüksek verimlere ulaşılmaktadır. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Adres: Oda Tarım. Kayabaşı Mah. Halil Balcı Cad. No:1-F Haymana.