Çiftçinin bir türlü bitmeyen mücadelesi olan süne, her geçen gün zararı dahada yoğunlaşarak devam ediyor. Anadolu’nun kadim bitkisi olan buğdayın en büyük zararlısı olan süne ile yıllardan beri mücadele edilmektedir. Türkiye süne ile mücadelede yüzyılları geride bıraktı. Bu zararlı ile mücadele de sürekli yeni yöntemler geliştiriliyor.

Süne zararlısının aslında her sene artarak devam etmesi bozulan doğal dengenin sonucudur. Tarımda bilinçsizce kullanılan tarım ilaçları sadece bitkiye zararlı olan böcekler öldürmekle kalmayıp aynı zamanda toprak için bitki için yararlı olan böcekleri de öldürmektedir. Hal böyle olunca yıllardır tarımda kullanılan aşırı ve bilinçsiz ilaçlamalar aslında doğal dengeyi bozarak bazı zararlıların çok hızlı artışına sebep oldu. Örneğin sünenin en büyük doğal düşmanı kekliklerdir. Keklikler sünenin kendisini ve yavrusunu yiyerek çoğalmasının önüne geçmektedir. Haliyle keklikleri gerek tarım ilaçlarının aşırı kullanımı sonucu gerekse de devlet eliyle izin verilen avlanma sonucu yok edince sünede çoğalmaya başladı. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda sünenin zararı çok daha yıkıcı olacaktır. Hatta hiç bilmediğimiz yeni zararlılar ve yeni hastalıklar ortaya çıkacaktır. Değişen iklim koşullarına karşı üretmek çok daha zor olacaktır.

Bildiğiniz gibi bölgemizde süne mücadelesi başladı. Kimi üreticilerimiz yaptı süne uygulamasını kimisi de yeni yapmaktadır. Ancak bazı üreticilerimiz yağmurların süne üzerinde etkili olduğuna inanarak süne ilaçlamasının yapmayacağını beyan etmektedir. Yağmurların süne popülasyonu üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Yağmur yağınca süne saklanır ve yağmurdan sonra tekrardan çıkıp bitkiyi emmeye devam etmektedir. Dolayısıyla üreticilerimiz yağmur süneyi öldürüyor gibi bir yanlışlık içerisine girmesinler. Süne zararı her sene bir önceki yıla göre artarak devam edecektir. Bu durumda süne ilaçlamasının ne derece önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.

Yüzyıllardır ülkemizde süne mücadelesi çeşitli şekillerde ve çeşitli yöntemlerle devam etmektedir. İlk zamanlar devlet tarafından “bir kilo böceğe şu kadar para” sloganıyla köylüler süne toplayıp devlete teslim etmekte ve kaç kilo topladıysa ona göre para almışlardır. Ondan sonra yine devlet tarafından uçaklarla süne mücadelesi yapılmaya devam etmiştir. Uzun yıllar uçakla süne mücadelesi yapılmaya devam etmiştir. En son günümüzdeki gibi herkes kendi traktörüyle süne ilaçlamasını yapmaktadır.

Ancak son günlerde ortaya çıkan dronla süne mücadelesinin yapılması gündem olmuştur. Dron, süne mücadelesinde ne kadar etkili olduğunu bilmiyoruz. Bu sene dronla süne mücadelesi yapan üreticilerimizden sonuçları alacağız. Ancak bana göre dronla süne mücadelesi çok etkili olmayacaktır. Dron hem yüksekten uçmaktadır hem de çok az suyla ilaçlama yapmaktadır. Dönüm başına düşen su bir litredir. Dolayısıyla dronla süne mücadelesine çok olumlu bakmıyorum. Belki bazı alanlarda başarılı olabilir. Örneğin çeltik tarlalarında ilaçlamada başarılı olabilir. Ancak süne mücadelesinde randıman vermeyeceği kanaatindeyim.

Bereketli ürünleriniz olsun.