Ordu'nun Fatsa ilçesinde sosyalist belediyecilik anlayışıyla hafızalara kazınan ve "Terzi Fikri" olarak tanınan Fikri Sönmez, ölümünün 40. yılında mezarı başında anıldı. Anma etkinliği bu yıl dikkat çeken bir ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Milli Görüş hareketinin önemli isimlerinden biri olan ve aynı zamanda Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi olan Muammer Bilgiç, Sönmez'in Kabakdağı Köyü’ndeki mezarını ziyaret etti.
Muammer Bilgiç, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Annem Fatsalı. Çocukluğumdan bugüne Fatsa denince akla hep Fikri Sönmez geldi."
Bilgiç mezar başında şu ifadeleri kullandı:
"-Dün Sırrı Süreyya Önder'i kaybettik. Takvime bakıyordum bu coğrafyada neredeyse her güne bir ya da birden çok anma düşüyor. 19 Mayıs 1919'un 106 yılı, 23 Nisan 1920'nin 105. yılı 29 Ekim'in 102. yılı ama 102 yıllık tarihe baktığımızda sıkıyönetimler var, kayyumlar var, siyasi yasaklar var parti kapatmalar var idamlar var işkenceler var."
"- Etrafımıza bakıyorum. insan için tek sınır var. Biyosfer ama haritalara sınırlar çizilmiş. Sanıyorsunuz ki o sınırlar ülkeler arası sınırlar ama o sınırlar sadece yoksulları sınırlıyor. Kuşlar geçiyor kelebekler geçiyor. Dolar euro geçiyor ama yoksul insanlar geçemiyor. Birileri kendi cenneti için başkalarının yaşamını cehenneme çeviriyor. Birileri de şuna inanıyor dünyayı güzellik kurtaracak. Ben fikri sönmez üzerine çok fazla okuma yaptım.
'FATSA DEYİNCE AKLIMA TERZİ FİKRİ GELİR'
"- Annem Fatsalı çocukluğum ve sonrasında Fatsa denince akla Fikri sönmez geldi. Okumalar yaptım neden bunlar oldu. Bir insan şehirde o şehrin sakinlerinin yönetimin paydaşı yaptığında şehirdeki pulların değerini değişim değişi ile boğmak isteyenler bundan rahatsız oluyor. Birileri insanları sadece sömürmek kullanmak kendi cennetleri için bir araç haline getirmek istiyor. Birileri de diyor ki rengi dili inancı mezhebi farklı da olsa yaşama hakkı vardır diyor. Ben Fikri Sönmezden bunu gördüm."
Sönmez, Türkiye'de 1980 öncesi dönemde halkçı ve katılımcı yerel yönetim anlayışının sembolü hâline gelmiş, sadece 9 ay süren belediye başkanlığı döneminde geniş halk kesimlerinin takdirini kazanmıştı.
SOSYALİST BAŞKAN OLARAK BİLİNİYORDU
1979 yılında bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde büyük oy farkıyla belediye başkanlığını kazanan Fikri Sönmez, Devrimci Yol çizgisine yakınlığıyla biliniyordu. Fatsa'da “halk komiteleri” modeliyle katılımcı bir yerel yönetim pratiği geliştirdi. Kısa sürede gerçekleştirdiği altyapı ve örgütlenme çalışmalarıyla Türkiye’de sosyalist belediyecilik tarihinde özgün bir yer edindi.
Ancak bu model, askeri yönetimin hedefi hâline geldi. 12 Eylül darbesine giden süreçte, 1980 Temmuz’unda düzenlenen “Nokta Operasyonu” ile görevinden alındı ve cezaevine konuldu. 4 Mayıs 1985’te, cezaevinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti