Uzmanlar, özellikle karın içindeki basıncı artıran her türlü etkenin hemoroid hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyebileceğini belirtiyor. Aşırı kabızlık veya ishal, tuvalette uzun süre oturmak, gebelik döneminde artan karın içi basıncı, hareketsiz bir yaşam tarzı veya uzun süreli oturma gibi aktivitelerin hemoroid hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyebileceğini ifade eden uzmanlar, hareketsiz yaşam tarzının hemoroid tehlikesini artırabileceğini vurguladılar.
DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ...
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Murat Koca, hemoroidin zamanında tedavi edilmesinin önemine işaret ederek “Aldığımız suya dikkat etmeli, lifli gıdalarla beslenmeli, kabızlık veya ishal gibi durumların çözülmesi için önlemler alınmalı. Eğer kilomuz varsa, bunu azaltmaya çalışmalıyız. Aktif bir yaşam tarzını benimsememiz gerekebilir. Bu şekilde koruyucu önlemler alabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Hemoroid hastalığının ortaya çıkmasında birçok sebep var
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Murat Koca, hemoroidlerin anüs bölgesinde bulunan küçük yastıkçıklar olduğunu ve anüs bölgesinden gazın ve sıvının çıkmasını engellemede yardımcı olduklarını belirtiyor. Ancak, bu yastıkçıkların özelliklerini kaybettiklerinde, bir nevi varisler gibi ortaya çıktıklarını ve hemoroid hastalığına neden olabileceklerini ifade etti.
Aşırı kabızlık veya ishal hemoroidi tetikliyor
Özellikle karın içindeki basıncı arttıran her türlü etkenin hemoroid hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyebildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Murat Koca şunları söyledi:
“Bu faktörler arasında şunlar bulunmaktadır: aşırı kabızlık veya ishal gibi bağırsak hareketlerindeki düzensizlikler, tuvalette uzun süre oturmak, fazla kilo veya obezite, gebelik döneminde artan karın içi basıncı, kötü beslenme alışkanlıkları, hareketsiz bir yaşam tarzı, uzun süreli oturma veya sürekli ağırlık kaldırma gibi aktiviteler. Bu faktörlerin hemoroid hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve bu faktörleri kontrol altında tutmak önemli.”
Hareketsiz yaşam tarzı terk edilmeli
“Hemoroid hastalığının tedavisinde medikal tedavi veya cerrahi müdahale uygulanabilir, ancak en önemlisi hastalığın ortaya çıkmasını önlemek için belirli önlemlerin alınmasıdır.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Murat Koca, eğer hastalık ortaya çıkarsa, ilaç kullanımının yanı sıra yaşam tarzındaki sorunları da çözmek gerektiğini dile getirerek, “Örneğin, hareketsiz bir yaşam tarzı varsa, aktif olmalıyız; beslenme düzeninde sorunlar varsa, bunları düzeltmeliyiz; kilo fazlalığı varsa, kilo vermeliyiz; uzun süre tuvalette oturma alışkanlığı varsa, bunu değiştirmeliyiz. Öncelikle bu koruyucu önlemleri almamız önemlidir. Beslenmemize lifli gıdaları dahil etmeliyiz.” söylemlerinde bulundu.
Koca, hastalığın her yaşta görülebileceğini ancak 20 yaşından önce daha az yaygın olduğunu ifade etti. Genellikle 50 yaşlarından sonra daha sık rastlanan bu hastalığın, yaşam tarzı ve çeşitli faktörlere bağlı olarak yaş aralığının değişebileceğini söyledi.