"İş göremezlik ödemesi nedir?" ve "İş göremezlik parası ne zaman yatar?" sık sık çalışanlar tarafından merak edilip araştırılıyor. İş göremezlik parasının ne zaman yatacağına dair bilgiler haberimizde...

İŞ GÖREMEZLİK ÖDEMESİ NEDİR?

İş Göremezlik Sigortası, çalışanların geçici olarak iş yapamaz duruma gelmeleri halinde gelir kaybını önlemek için SGK tarafından yapılan ödemeyi ifade eder. Bu ödemeler, hastalık, iş kazası, meslek hastalığı veya analık gibi durumları içerebilir. SGK, geçici olarak işe devam edemeyen sigortalı çalışanların maaş ödemelerini üstlenir. Bu ödemeler bazen mahsuplaşma yoluyla da gerçekleşebilir.

Çalıştığınız kurum ve SGK arasında imzalanan bir mahsuplaşma protokolü varsa, raporlu olduğunuz süre boyunca maaşınız işvereniniz tarafından ödenir ve ardından SGK, bu ödemeleri şirketinizin prim borçlarından mahsup eder.

İş Göremezlik Raporu, SGK'ya bağlı bir çalışanın iş kazası, meslek hastalığı, genel sağlık durumları veya analık nedeniyle çalışamadığı dönemlerde yetkili bir hekim veya sağlık kurulu tarafından verilen rapordur. Bu rapor, çalışanın iş göremezlik süresini belirler ve iş göremezlik ödemesi almasını sağlar. İş göremezlik süresi, uzman bir doktor veya sağlık kurulu tarafından belirlenen istirahat süresini kapsar ve işvereniniz, raporlu olduğunuz gün sayısı kadar maaşınızdan kesinti yapar.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDEMESİ NE ZAMAN YATAR?

İş göremezlik ödemesinin yatış süresi genellikle raporun SGK'ya bildirilmesinin ardından ortalama 15 gün içinde olur. Bu ödemeler, anlaşmalı bankaların şubelerinden çekilecek şekilde çalışanın hesabına yatırılır. Son düzenlemelerle birlikte, geçici iş göremezlik yardımları SGK ile anlaşmalı banka şubeleri aracılığıyla sağlanmaktadır. SGK, rapor parasının banka hesabına aktarıldığında çalışana SMS ile bilgilendirme yapar. Ancak bu SMS'leri alabilmek için SGK web sitesindeki E-SGK/SMS Bilgilendirme bölümüne girerek cep telefonunu sisteme tanımlamanız gerekmektedir. İş göremezlik ödemesinin durumunu ve miktarını ise e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Öte yandan, geçici iş göremezlik ödemesi alabilmek için raporun süresinin iki gün veya daha fazla olması gerekmektedir. SGK, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 18. maddesi gereği, 3. gün ve sonrası için rapor parası ödemesi yapar. İşveren yasal olarak ilk iki gün için ödeme yapmak zorunda değildir. Ancak bazı durumlarda toplu iş sözleşmesi veya işyeri uygulamaları gereği ilk iki gün için kesinti yapılmayabilir. Üst üste ikişer gün rapor aldıysanız, iş göremezlik ödemesinden yararlanabilmeniz için bu raporların birbiriyle bağlantılı olması gerekmektedir.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDEMESİ NE KADAR?

Günlük gelir hesaplaması için öncelikle son 3 aylık prime esas kazanç toplamının ve son 3 aylık prim gün sayısının belirlenmesi gerekmektedir. Bu bilgiler kullanılarak günlük gelir hesaplanabilir.

Örneğin, bir çalışanın son 3 aylık prime esas kazancı 9000 TL ve son 3 aylık prim gün sayısı 90 gün olsun. Günlük gelir hesaplama formülü şu şekildedir:

Günlük Gelir = (Son 3 Aylık Prime Esas Kazanç Toplamı) / (Son 3 Aylık Prim Gün Sayısı)

Bu örnekte, günlük gelir hesaplama işlemi şu şekilde yapılır:

Günlük Gelir = 9000 TL / 90 gün = 100 TL/gün

Rapor parasının hesaplanması için yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı, ayakta tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisi alınır. Örneğin, yatarak tedavide günlük kazanç 100 TL ise rapor parası 50 TL olur. Ayakta tedavide ise bu miktar 66,67 TL olur.

Muhabir: Haber Bülteni